Proef met vitaler maken verloederde vakantieparken in het Vechtdal

Gemeenten in het Vechtdal willen verloederde vakantieparken nieuw leven inblazen. Het gaat dan om parken waar veel leegstand is, veel arbeidsmigranten wonen of parken die in economisch opzicht achterblijven op hun succesvolle collega's.

Die verloederde vakantieparken draaien nu niet goed, maar hebben potentie om weer op te bloeien. Samen met de provincie komt er een proef om de parken vitaal en aantrekkelijk te maken.

In Dalfsen, Ommen, Hardenberg, Staphorst en Zwolle scoort het gros van de parken goed op vitaliteit en kwaliteit. Een aantal parken baart de provincie dus zorgen. De vijf gemeenten en de provincie gaan in het project ‘Vitale vakantieparken Vechtdal’ samen aan de slag.

 

Onderzoek

De gemeenten in het Vechtdal willen eerst meer inzicht in de situatie op de betreffende vakantieparken. De veronderstelling is dat een diverse groep mensen al dan niet permanent woont op die vakantieparken en hier dus geen vakantie viert. In de vorm van een enquête wordt van twaalf parken geprobeerd die situatie in kaart te brengen.

 

Aanpak

Na de analyse van dat onderzoek komt er een proef op vijf parken. Dan moet duidelijk zijn waar uitdagingen liggen en welke oplossingen er zijn. Een mogelijke oplossing is bijvoorbeeld het verbeteren van de kwaliteit van een vakantiepark en daarmee de vitaliteit.

Maar het kan ook zijn dat een park beter omgevormd kan worden naar een andere functie. De gemeenten in het Vechtdal besluiten gezamenlijk op welke vakantieparken de proef wordt uitgevoerd.

Maatwerk

Burgemeester Hans Vroomen van de gemeente Ommen is voorzitter van het project ‘Vitale vakantieparken Vechtdal. “We zien dat het nodig is dat we in actie komen. Vakantieparken trekken bij de gemeenten aan de bel. De situatie is vaak complex en dat vraagt om maatwerk."

Volgens Vroomen staat zorgvuldigheid voorop. "We streven naar duurzame oplossingen. Daarom is het zo belangrijk dat we eerst inzicht krijgen in de situatie en ervaring opdoen. Op basis daarvan werken we toe naar aanpak die hout snijdt voor alle partijen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.