Staatssecretaris: over vijf jaar geen onbewaakte spoorovergangen meer in Nederland

Over vijf jaar is er geen enkele onbewaakte spoorovergang meer in Nederland. Tenminste, dat wil Stientje van Veldhoven, de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. De Overijsselse gemeenten waar nu nog onbewaakte overgangen zijn, hebben nog geen haast om deze aan te pakken.

In totaal zijn er in Overijssel zesentwintig onbewaakte overgangen, verdeeld over zes gemeenten. Het gaat om Hof van Twente (12), Ommen (5), Deventer (4), Borne (2), Raalte (2), en Olst-Wijhe (1).

Het beveiligen van een overgang kost tussen de zeven en acht ton. En hoewel de staatssecretaris haast wil maken met het beveiligen van de overgangen, zien de zes betrokken gemeenten die noodzaak minder. Dat bleek uit een rondje langs de velden dat RTV Oost eerder maakte.

Kosten verdelen

Hoeveel de gemeenten moeten meebetalen aan dit plan is nog niet duidelijk. Van Veldhoven schrijft dat de betrokken partijen onderling de kosten moeten verdelen.

Het doel is dat in 2021 meer dan de helft van deze overgangen is aangepakt en dat er voor de rest ten minste een plan van aanpak ligt, zegt Van Veldhoven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.