SP Overijssel: 'Staphorst houdt bewust informatie achter voor omwonenden windmolenpark'

De gemeente Staphorst heeft fouten gemaakt in de procedure rond windmolenpark de Lommert. Dat stelt de SP Overijssel. De partij vindt de fouten zo ernstig dat de provincie zo snel mogelijk moet ingrijpen.

Door Ties van der Heide en Simon Dirk Terpstra

Volgens SP-Statenlid Harry Broekhuijs is bij de procedure voor het nieuwe windmolenpark de Lommert nauwelijks rekening gehouden met de belangen van omwonenden. "Het plan wordt de bewoners eigenlijk door de strot geduwd, terwijl de opdracht is om bij dit project te zoeken naar een zo groot mogelijk draagvlak", zegt de gefrustreerde politicus.

"Eerst neemt de gemeente een besluit over het plan en vervolgens zie je dat ze achteraf nog eens een keer in gesprek gaan met bewoners". Broekhuis vindt dat de omgekeerde wereld. 

 

'Tenenkrommend'

Als 'tenenkrommend' voorbeeld noemt Broekhuijs een overleg dat de gemeente had met meerdere energiecoöperaties afgelopen zomer. "In de notulen lees je dat daar wordt uitgesproken dat ze gezien de procedure, er bewust voor kiezen om inwoners niet in te lichten. Dan denk ik van, dat kan toch niet. Dat is toch niet de provincie waar wij in wonen."

Nieuwe woonwijk

Broekhuijs vindt het ook opmerkelijk dat slechts in een straal van één kilometer rondom de geplande windmolens is onderzocht welke overlast er is. "Normaal gesproken wordt een cirkel van twee kilometer gebruikt". Hij verwijst daarbij naar de procedures elders in het land, maar ook in Overijssel, zoals bij windmolenpark Veenwieken bij Hardenberg en Ommen.

"En die twee kilometerzone is juist belangrijk bij het plan in Staphorst, omdat binnen die zone een nieuwe woonwijk gepland staat. Dus er komen steeds meer mensen die er straks last van hebben."

'Niet ingewikkeld'

Hoe moet het dan wel? Volgens Broekhuijs is het allemaal niet zo ingewikkeld. "Je weet dat er voor twaalf Megawatt aan windmolens moet komen in het gebied. Dan ga je met bewoners om tafel, leg je  een kaart neer en gaat samen kijken welke gebieden je uitsluit en welke gebieden nog overblijven. Vervolgens kom je tot een keuze en dan heb je in een gebied draagvlak gecreëerd."

Provinciaal Inpassingsplan

De SP vindt dat de provincie nu moet gaan ingrijpen. "Desnoods via een Provinciaal Inpassingsplan (PIP)", zegt Broekhuijs die daarvoor woensdag een motie indient. "Als Staphorst het zelf niet kan, dan moet de provincie maar een zorgvuldige procedure in gang zetten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.