Strafeis van 20 jaar cel en tbs tegen Janet S. uit Kampen

Tegen Janet S. uit Kampen is in hoger beroep twintig jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist voor de moord op een Amersfoortse zakenman. De zaak staat bekend als de 'chaletmoord'. Mocht het gerechtshof niet tot tbs komen, dan wil het OM dat Janet levenslang achter de tralies verdwijnt. Door de rechtbank werd ze twee jaar geleden tot twintig jaar cel veroordeeld.

"Deze mevrouw mag niet meer onbehandeld op straat komen", aldus het OM. "Ze heeft al eerder een levensdelict begaan. Toen is er geconstateerd dat ze lijdt aan een ziekelijke stoornis. Ze heeft toen geen behandeling gehad, alleen celstraf. Dat mag nu niet meer gebeuren." Janet heeft zich de afgelopen jaren niet willen laten onderzoeken, dus er ligt geen psychisch rapport als basis voor tbs. "Mocht u geen tbs opleggen, dan moet de maatschappij tegen haar beschermd worden door haar levenslang op te sluiten."

Chaletmoord

In de chaletmoord-zaak gaat het om de dood van de Amersfoortse zakenman Ton Kuijf. Zijn levenloze lichaam werd in maart 2014 aangetroffen in een brandend chalet in Ermelo. Hij bleek op beestachtige wijze om het leven gebracht. Zijn lichaam vertoonde meer dan veertig hak- en steekwonden, toegebracht met een mes en een bijl.

Al gauw werd Janet S. uit Kampen opgepakt. Zij bewoonde het chalet tijdelijk. Janet en de zakenman hadden elkaar leren kennen via een website waar seksafspraakjes gemaakt kunnen worden.

Bijl

Die avond in maart is de zakenman volgens het OM door Janet naar het chalet gelokt om hem af te persen en daarna te vermoorden. Janet heeft tientallen minuten op hem ingestoken met een mes en geslagen met een bijl. Dat is gezien door een vriend van haar, Youri B. uit Bergen op Zoom. Hij was die avond ook bij het chalet en heeft Janet geholpen om de sporen te wissen.

Moord

Volgens het OM is er sprake van voorbedachte raad, omdat Janet al dagen naar de daad had toegewerkt. Ze belde geregeld naar het slachtoffer, anoniem en met een prepaidnummer. "Dat doe je alleen als je wilt dat niemand achteraf weet wie er gebeld heeft", zegt een woordvoerder van het OM. De doordrukstrip van de prepaidkaart werd in haar auto gevonden en de gebruikte telefoon in haar zak.

Een ander voorbeeld waaruit opzet blijkt, volgens het OM: "Ze zou tegen een getuige hebben gezegd, 'We gaan een zakenman naar het huisje lokken, zijn pincode ontfutselen en hem daarna afmaken.'"

Een derde speler in het horrorscenario is Joyce N., eveneens uit Kampen. Zij was al lang vriendinnen met Janet en heeft ook geholpen met het wissen van sporen, door het chalet in brand te steken. Ook zou ze in het voortraject geholpen hebben met het afpersen van Kuijf.

De vierde persoon die is veroordeeld in deze chaletmoordzaak is de broer van Janet, Danny. Hij heeft volgens de rechtbank de brandstof geleverd voor de brand in het chalet.

Leugenachtig

Volgens Janet heeft zij de zakenman niet vermoord en zijn de verklaringen van medeverdachten Youri en Joyce leugenachtig. Youri zou degene zijn geweest die Ton Kuijf om het leven zou hebben gebracht, terwijl zij op weg was naar Bergen op Zoom om geld te halen.

Janets advocaat: "Volgens Youri zou Janet met een bijl in hebben staan hakken op de rechterborst van het slachtoffer. Maar op die plek zijn helemaal geen bijlwonden aangetroffen. Ook de verklaringen van Joyce zijn onbruikbaar. Zo heeft ze in eerste instantie bij de politie verklaard dat Janet een klant met een bijl had aangevallen. Dat kon ze zich later niet meer herinneren, mede door wietgebruik."

"Ook het opleggen van tbs kan niet", zegt Janets advocaat. "Er is geen psychisch rapport dat daar aan ten grondslag ligt. Ze heeft onderzoek in het Pieter Baan Centrum geweigerd."

Janet zelf had het laatste woord vandaag. "Ik wil graag een eerlijk vonnis. Als ik het gedaan had, had ik het toegegeven."

De uitspraak is op 24 januari.

De hele zaak, van de moord tot aan het hoger beroep, samengevat:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: