Hengeloër staat achter betalen voor afval, vindt tarieven soms wat aan hoge kant

Inwoners van Hengelo vinden het prima dat ze moeten betalen voor de afvalinzameling, maar helemaal tevreden over de hoogte van de tarieven zijn ze niet. Dat is één van de belangrijkste uitkomsten van het HengeloPanel, een peiling onder ruim tweeduizend Hengeloërs.

Het onderzoek werd gehouden van eind oktober tot ongeveer half november. Van de 2070 panelleden die waren uitgenodigd, hebben 1251 leden vragenlijst ingevuld. Dat is ruim zestig procent, een percentage waarmee de gemeente Hengelo dik tevreden is. 

Hengelo goedkoopste

Deelnemers aan de enquête zijn het minst te spreken over de tarieven die gelden voor de keuzecontainer in vergelijking met de omliggende gemeenten. Opmerkelijk, concludeert Hengelo, omdat een gemiddeld huishouden in Hengelo het goedkoopste uit is vergeleken met andere steden in Overijssel, zoals Deventer, Enschede, Almelo en Zwolle. 

Over het wegbrengen van restafval naar een ondergrondse container zijn de meningen sterk verdeeld in Hengelo. Van de ondervraagden vindt 43 procent dat een probleem, terwijl veertig procent er geen problemen mee heeft. 

Minder bijval

De vervuiler betaalt, het is een stelling waar een meerderheid van de deelnemers in het HengeloPanel het mee eens is. Bijna zeventig procent van de deelnemers is het eens met de stelling: 'Voor energie betaal ik naar gebruik. Dit doe ik ook graag als het om afval gaat.' De Twentse doelstelling om vijftig kilo restafval per persoon per jaar in te zamelen, kan op minder bijval rekenen. Minder dan de helft, 44 procent, is het hier mee eens.

De meeste mensen die een keuzecontainer hebben, waardoor ze hun afval niet naar de ondergrondse container hoeven te brengen, willen die container houden, blijkt uit het onderzoek van de gemeente. Bijna negentig procent van de mensen met zo'n keuzecontainer willen die extra afvalcontainer graag houden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
afval Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: