PvdA Overijssel wil grensoverschrijdende oefening voor kernongeval

PvdA Overijssel en Dinkelland willen dat er een grote oefening komt voor een kernongeval. Bij die oefening moeten de Duitse en Nederlandse noodhulpdiensten samen testen of hun afspraken bij een nagebootste ramp ook daadwerkelijk werken.

Die wens van de PvdA-fracties is ontstaan door de brand bij de Duitse kerncentrale Lingen, vorige week donderdag. Toen lieten de Veiligheidsregio Twente en IJsselland niets van zich horen. Een dag later gaf de Veiligheidsregio Twente aan dat ze misschien wél had moeten reageren.

De brand brak door nog onbekende oorzaak uit in een deel van de fabriek waar de kwaliteit van uranium wordt getest. Bij metingen na de brand is geen verhoogde radioactiviteit gemeten. 

'Samenwerking op papier'

“De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt dat de crisisbeheersing bij een kernongeval niet goed is afgestemd,” zegt PvdA-Statenlid Annemieke Wissink. “En het gebrek aan communicatie rond de brand in de kerncentrale van Lingen bevestigt voor ons dat de Duits-Nederlandse samenwerking alleen op papier lijkt te bestaan.”

De Veiligheidsregio Twente bevestigde na de brand dat zij pas informatie krijgt als de Duitse collega's dat noodzakelijk vinden. Dat vindt de PvdA een te passieve houding.

Veel onrust

“Het eerste bericht over de brand en het gebrek aan informatie daarna hebben tot veel onrust geleid in Dinkelland en verderop in Overijssel,” zegt Jenneke Koehorst van de PvdA Dinkelland. “Veel van onze inwoners bleken geen idee te hebben wat te doen als er wel een kernramp zou zijn. De informatievoorziening kan en moet echt veel beter", besluit ze.

Vragen over samenwerking

De Tweede Kamerfractie van de PvdA wil ook duidelijkheid over de Duits-Nederlandse samenwerking bij noodsituaties. Daarom heeft de partij vandaag schriftelijke vragen ingediend.

Ook de SP Overijssel heeft aangekondigd vandaag tijdens de Statenvergadering de Gedeputeerden vragen te zullen stelen over Duits-Nederlandse samenwerking bij rampen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: