Sallandse Bottermarkt op nationale lijst immaterieel erfgoed

De Sallandse Bottermarkt, die iedere zomer plaatsvindt in Raalte, is toegevoegd aan de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Het bestuur van de stichting stelde de markt kandidaat voor een plek op de lijst, om zo het voortbestaan ervan veilig te stellen.

Organisaties die hun erfgoed hebben bijgeschreven in de Inventaris, kunnen bijvoorbeeld advies krijgen waar ze de subsidie kunnen halen. Aan de andere kant verplichten bestuursleden van culturele organisaties zich ertoe om een plan van aanpak op te stellen voor het behoud van hun erfgoed en daar actief mee bezig te gaan.

De Sallandse Bottermarkt wordt iedere woensdag in de maanden juli en augustus in Raalte gehouden. Tijdens de markt worden ambachten gedemonstreerd die vroeger op en rond de boerderij in Raalte werden beoefend. Het is voor de beoefenaars erg belangrijk dat deze ambachtelijke kennis niet verloren gaat en dat de bezoekers van de markt zien hoe producten gemaakt worden.

Opleiden

Tijdens de markt is eveneens te zien hoe producten zich door de jaren heen hebben aangepast aan de markt, zoals manden voor planten die tegenwoordig om een plastic bak heen gevlochten worden. Eén van de punten waar ze de komende jaren aan gaan werken is het opleiden van nieuwe ambachtslieden die zowel de ambachten als de markt kunnen voortzetten.

De samenstelling van de Inventaris Immaterieel Erfgoed wordt gecoördineerd door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Organisaties kunnen zichzelf kandidaat stellen, waarna het Kenniscentrum beoordeelt of het in aanmerking komt voor een plek op de lijst. De Inventaris Immaterieel Erfgoed bevat inmiddels 148 vormen van immaterieel erfgoed, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken.

UNESCO

Een selectie van de lijst kan door Nederland voorgedragen worden voor opname op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
raalte Salland bottermarkt Nieuws
Deel dit artikel: