Uitbater gesloten café Buurman wil opheldering burgemeester: 'Hoop dat ik voor kerst weer open kan'

Nadat burgemeester Peter Snijders van Hardenberg zijn café De Buurman dit weekeinde op slot had gedaan, heeft eigenaar Metin Dilmec (41) amper een oog dichtgedaan. Hij wil nu opheldering van de burgemeester. “We hopen dat we voor kerst weer open mogen.”

Hij kan het niet vaak genoeg benadrukken: hoe fel hij tegen drugs is. “Ik rook niet eens een sigaret. Laat staan dat ik me inlaat met rotzooi waarvan ik de naam niet eens wil uitspreken.”


Politiemacht
Dilmec stond in de nacht van zaterdag op zondag achter de bar toen ineens een politiemacht het etablissement binnenstormde. “We hadden een rustige avond. Met een stuk of 60 à 70 gasten. Ineens kwam de politie binnen. Ik schat 20 tot 30 agenten. Met zaklantaarns, een hoop geschreeuw. ‘Handen omhoog, handen omhoog!’, werd er geroepen.”


Drugshond
Met een drugshond werd de kroeg doorzocht. Een van de klanten weigerde mee te werken en reageerde agressief, waarbij hij de agenten voor rotte vis uitmaakte. “In zijn jaszak werd wat gevonden. Geen idee wat. Harddrugs, softdrugs, dat moet onderzoek nu uitwijzen. Nee, het was geen stamgast. Ik ken hem niet.”


Gesloten
Dezelfde nacht nog werd het café gesloten. Met een verklaring van burgemeester Snijders op de deur geplakt. Reden voor de politie-inval waren de aanwijzingen dat cafégangers harddrugs gebruiken en dealen, aldus de burgemeester in zijn verklaring.

Amper geslapen
Metin Dilmec zegt sindsdien amper te hebben geslapen: “Behalve dat ons dit veel geld kost, raakt ook onze naam besmeurd met iets waar wij fel tegen zijn.” Hij reageert geëmotioneerd als hij vertelt hoe zijn 15-jarige dochter hem erop aansprak.” Met gebroken stem: “Ze zei nog: ‘papa, ik weet dat jij zo helemaal niet bent’.”

Dilmec is sinds 2016 eigenaar van De Buurman. “In die jaren heb ik alleen maar keihard gewerkt. Heb al die tijd drugs uit mijn zaak gehouden. Pas heb ik nog een groepje weggestuurd omdat ik ze niet vertrouwde.”

In beroep
De uitbater is intussen tegen het bevel van de burgemeester in beroep gegaan. “Ik hoop binnen 48 uur een gesprek te hebben, waarin ik mijn kant van het verhaal kan vertellen. En dan hoop ik vooral dat we komende zondag weer open kunnen. Nog voor kerst, in de horeca een van de belangrijkste periodes van het jaar.”

'Drugs ook in Hardenberg probleem'
Ook bij andere horecaondernemers is de politie-inval ingeslagen als een bom, zo laat André Eggengoor, bestuurslid van Horeca Hardenberg, weten. Bij deze organisatie zijn zeven horecagelegenheden aangesloten, waaronder De Buurman. “Drugs zijn een landelijk probleem en zijn dat ook in Hardenberg aan het worden”, aldus Eggengoor. “Samen proberen we er echt alles aan te doen om die rommel buiten de deur te houden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Hardenberg Nieuws
Deel dit artikel: