Provincie zegt injectie van afvalwater niet te kunnen verbieden

De provincie moet de injectie van afvalwater in Overijssel zo snel mogelijk stoppen. Dat is de opdracht van Provinciale Staten. De provincie zelf legt de opdracht heel anders uit.

Met een ruime meerderheid werd vanavond een motie van de SP over afvalwater aangenomen. Aanleiding is een recent verschenen rapport waarin staat dat de bodemdaling in veen- en zandgronden veel sneller verloopt dan tot nu toe werd aangenomen.

De politiek vreest dat door de verzakkingen de beschermende kalklaag in de ondergrond gaat scheuren, waardoor geïnjecteerd afval in de drinkwatervoorraad terecht komt. 


De motie van de SP roept daarom op om geen injectie van afvalwater in de Overijsselse bodem toe te staan. Het verbod moet in de provinciale Omgevingsvisie worden vastgelegd. Volgens SP-Statenlid Harry Broekhuijs heeft de motie ook direct gevolgen voor de huidige injectie van afvalwater in lege gasvelden in Noordoost Twente. 


Geen bevoegdheid

Gedeputeerde Annemieke Traag van de provincie denkt daar heel anders over. Zij had de politiek daarom voor de stemming al geadviseerd de motie van de SP niet te steunen. Volgens haar doet de provincie al voldoende om het drinkwater te beschermen. Daarnaast heeft de provincie helemaal geen bevoegdheid om het injecteren van afvalwater te verbieden.


Nu de motie toch is aangenomen, komt er volgens Traag nog steeds geen verbod op het injecteren van afvalwater, omdat dat juridisch helemaal niet kan. Wel zal de provincie bij nieuwe aanvragen het Rijk adviseren om geen vergunning af te geven. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Afvalwater Nieuws
Deel dit artikel: