Daling van criminaliteitscijfers politieteam IJsselland-Zuid, internetfraude neemt wel toe

Net als in de rest van Nederland nemen de criminaliteitscijfers binnen het politieteam IJsselland-Zuid af. Dat maakten de gemeenten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe bekend in een gezamenlijke persconferentie. Opvallend is de stijging van internetfraude.

Het is voor het eerst dat de gemeenten samen met de politie en de officier van justitie de cijfers toelichten. Kijkend naar de cijfers waren de opvallendste dalers de inbraken in woningen, winkeldiefstallen en geweldsdelicten. 

Aantal woninginbraken (Foto: RTV Oost)
Aantal woninginbraken (Foto: RTV Oost)
Fotograaf: RTV Oost
Aantal woninginbraken

Stopgesprekken

Om internetfraude tegen te gaan, heeft het politieteam IJsselland-Zuid een nieuwe aanpak geïntroduceerd. Personen die verdacht worden van internetfraude krijgen een 'stopgesprek' in plaats van een proces-verbaal.

"Stel dat je goederen hebt bestelt op internet, zoals Marktplaats, en je krijgt niets geleverd, dan kun je dat melden bij het landelijke meldpunt. Wij krijgen de meldingen binnen en zoeken de fraudeur thuis op. We voeren dn 'stopgesprekken'. Ons doel is dan om het geld terug te vorderen en de fraude te laten stoppen", zegt teamchef Gert Telman.

"Opvallend is dat het vaak gaat om jongeren die nog thuis wonen. Ouders hebben er vaak geen weet van en schrikken er behoorlijk van", zegt Telman. Deze aanpak zorgt er voor dat deze kleine vorm van criminaliteit dan stopt. Deze aanpak is zo succesvol dat het navolging krijgt bij andere politieteams.

Nummerbord herkenning 

Ook al laten het aantal woninginbraken een dalende lijn zien, toch mag het nog wel wat minder. In Raalte is het aantal inbraken licht gedaald, maar de burgemeester is nog niet tevreden. "Wij zitten hier op een strategisch knooppunt van N-wegen, de N35 en N348, en we denken dat we last hebben van mobiele 'bandietisme'.

Om hier wat tegen te doen onderzoekt de gemeente Raalte of er een ANPR installatie (automatische nummerbord herkenning) rondom de invalswegen van Raalte kan komen. Ook Deventer geeft prioriteit aan een onderzoek naar dit systeem rondom de stad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: