'Agressieve oplichters' Reutum bekend bij politie, maar ingrijpen is lastig

De politie weet wie de mannen zijn die vorige week een oudere man voor 5.000 euro oplichtten in Reutum. Ingrijpen is echter lastig, omdat moeilijk bewezen kan worden dat de oplichters daadwerkelijk de wet overtreden.

Een oudere man in Reutum werd vrijdag voor duizenden euro's opgelicht door twee 'agressieve verkopers'. Op het erf van zijn woning voelde hij zich onder druk gezet om gereedschappen te kopen voor een bedrag van 5.000 euro. Na de 'deal' bleek de aanschafwaarde van de goederen nog niet eens op de helft van dit bedrag te liggen.

De politie ontving de afgelopen periode vergelijkbare meldingen uit onder meer Borne, Harbrinkhoek, Denekamp en Agelo. Er zijn sterke vermoedens dat het hierbij gaat om dezelfde verkopers. Ondanks dat er namen en rugnummers bij de politie bekend zijn, is het juridisch lastig om in te grijpen tegen de oplichters.

'Lastig te bewijzen'

"Formeel gezien vindt er een transactie plaats waar beide partijen mee instemmen", laat een woordvoerder van de politie weten. "Daar is op zich niets strafbaars aan. Of de verkopers daarbij hun slachtoffers onder druk zetten, dat is lastig te bewijzen."

Daarbij moet worden aangetekend dat lastig is in te schatten in hoeverre de verkopers daadwerkelijk agressief te werk gaan. Waar de man in Reutum zich gedwongen voelde om in te stemmen met de deal, ervoer een gedupeerde uit het Gelderse Wapenveld dat anders. Hij kreeg dezelfde mannen aan de deur en trapte er ook in. "Maar ik voelde me niet onder druk gezet. Als ik niet had ingestemd met het voorstel, waren ze voor mijn gevoel gewoon vertrokken."

'Kat in de zak'

In plaats daarvan zet de politie vooral in op voorlichting. "Hoe groot is de kans dat jij de deal van je leven maakt als je plotseling zo'n aanbod krijgt? Trap er niet in en ga niet over tot aankoop. Hoe mooi het verhaal ook mag klinken, je koopt de figuurlijke kat in de zak."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
oplichting noordoost-twente reutum Nieuws
Deel dit artikel: