Opnieuw demonstreren Overijsselaren tegen kerncentrale bij Lingen

Opnieuw wordt er vanmiddag gedemonstreerd tegen de kerncentrale bij de Duitse stad Lingen. De SP in Hengelo, actiegroep Enschede voor Vrede en GroenLinks Enschede haken aan bij de demonstratie.

Ongeveer twaalf mensen reizen vanuit Hengelo af naar de Duitse stad. Ook vanuit Enschede gaan demonstranten naar Lingen. Het protest is georganiseerd door drie Duitse organisaties. Vorig jaar werd er ook geprotesteerd bij de kerncentrale in december en juni.

De aanleiding voor het protest is de brand die begin december uitbrak in de nucleaire splijtstoffabriek naast de kerncentrale. De demonstranten willen dat de politiek ingrijpt en beide locaties sluit.

Weinig mensen

Slechts een aantal Overijsselaren reist af naar Lingen. "Deze demonstratie stond nog niet zo lang gepland, dus we hebben mensen niet massaal kunnen mobiliseren. Ondanks dat vind ik het belangrijk een signaal af te geven", vertelt William van den Heuvel van de SP Hengelo. 

Ook zijn er weinig Overijsselse demonstranten, omdat zij de impact niet kennen. "Er is jarenlang geen aandacht geweest voor kerncentrales, omdat er is besloten geen nieuwe centrales in Nederland te bouwen. Hierdoor realiseren mensen zich niet dat er net over de grens verouderde centrales staan die een gevaar vormen voor Overijsselaren."

Sluiting al gepland

Ondanks dat de kerncentrale bij Lingen op de nominatielijst staat om in 2022 gesloten te worden, denkt Van den Heuvel dat het zin heeft om te protesteren. "De kerncentrale wordt waarschijnlijk gesloten, maar de nucleaire splijtstoffabriek naast de kerncentrale niet. Ook die fabriek vormt een gevaar."

William van den Heuvel van SP Hengelo over demonstratie

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: