PVV: 'Van Hijum moet weg als 7,5 miljoen Lithium Werks niet terugkomt'

Gedeputeerde Eddy van Hijum moet weg als de lening van 7,5 miljoen euro aan Lithium Werks niet terugkomt. Dat zegt PVV-Statenlid Erik Veltmeijer in aanloop naar het debat in Provinciale Staten woensdag over de miljoenenlening, die bedoeld was om het bedrijf naar vliegveld Twenthe te krijgen. Bestuurskundige Michiel de Vries van de Universiteit Nijmegen spreekt van een 'stupiditeit'.

Vorige week werd duidelijk dat Lithium Werks in Overijssel niet de omvang krijgt die Koolen eerder schetste. Topman Joe Fisher liet weten dat LithiumWerks wel in Twente blijft, maar extra werkgelegenheid kon hij niet beloven. 

Stupiditeit
Directeur Kees Koolen vertrekt namelijk bij Lithium Werks en gaat verder met zijn eigen bedrijf Koolen Industries. Inmiddels heeft investeringsmaatschappij Oost NL, die de lening verstrekte, een advocaat ingeschakeld. Koolen en Lithium zouden niet te goeder trouw gehandeld hebben.

In het proces naar de besluitvorming is er volgens bestuurskundige Michiel De Vries het nodige misgegaan. "Het is een stupiditeit van de Statenleden, maar ook van de gedeputeerde en de subsidiërende instellingen. Er is alleen gekeken naar de vreselijk mooie kans. Laten we die aangrijpen en alle risico's onderdrukken."


Goede antwoorden

Woensdag wordt in het provinciehuis gedebatteerd over de gang van zaken. Volgens Veltmeijer moet verantwoordelijk gedeputeerde Van Hijum met goede antwoorden komen. "Als het geld niet terugkomt, dan is hij weg. We nemen het hem ernstig kwalijk dat hij heeft gedaan alsof alles in kannen en kruiken was. Afhankelijk van het debat zullen we passende maatregelen nemen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.