Weblog: Behind the scenes bij The Beatles

Een van de meest invloedrijke bands waren ze, The Beatles, beroemd en berucht -wereldwijd- in de jaren zestig. En hoewel dat toch al snel vijftig jaar is geleden zijn ze niet minder iconisch en levendig in hoofden en muzikale harten van velen: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr.

Een paar jaar geleden, bezocht ik Zwollenaar Ivo de Lange vanwege zijn omvangrijke Herman Brood collectie, waarvoor hij inmiddels een museum aan de Blijmarkt in Zwolle heeft ingericht. Toen vertelde hij me over zijn Robert Whitaker collectie, waarvoor ik iets minder aandacht had omdat ik met mijn hoofd bij de van oorsprong Zwolse Herman Brood zat. Maar ik zag wel een fantastische fotocollage van Herman Brood die me altijd is bijgebleven: een Whitagraph. Een rolletje van 36 foto's maakt het geheel van 1 portret. No Mistakes Allowed. Wat een geweldig idee! En wat een prachtig kunstwerk levert dat op.

Behind the scenes - The Beatles (Foto: RTV Oost)
Behind the scenes - The Beatles (Foto: RTV Oost)

Werk van Robert Whitaker was dat dus, kunstfotograaf in ruste toen Ivo hem leerde kennen en bevriend raakte. Dat waren de laatste 12 jaren van Whitakers leven. Hij had zich na een turbulent leven als fotograaf teruggetrokken op het Britse platteland. Robert is inmiddels overleden, maar Ivo verzamelde ruim 100 van zijn Beatles-foto's in hun absolute glorieperiode. Whitaker volgde John, Paul, George en Ringo Star van 1964 tot '66 op de voet en werd een goede vriend van Lennon. Dat kwam omdat Whitaker in '64 werd gevraagd door manager Brian Epstein. Hij woonde toen in Australië en Epstein was helemaal weg van een foto die Whitaker van hem gemaakt had. Dat wilde hij ook voor alle artiesten met wie hij werkte, in het bijzonder de Beatles. Whitaker moest wat hem betreft de band tijdens hun Worldtour volgen. Maar Whitaker was inmiddels kunstfotograaf en sloeg het aanbod van Epstein af. Toch, nadat hij een Beatles optreden in de Festival Hall in Australië zag en de hysterie die dat bij de fans teweeg bracht, zegde hij alsnog toe. Hij volgde de vier bandleden echt overal en creëerde een prachtige pure 'behind the scenes'-collectie. Robert Whitaker wist de echte momenten te vangen.

Behind the scenes - The Beatles (Foto: RTV Oost)
Behind the scenes - The Beatles (Foto: RTV Oost)

Nu is de collectie dus te koop. En waar beter internationale kopers vinden dan in hartje Amsterdam? De plek waar de Beatles precies 55 geleden waren. Het artótel is de plek, bedacht Ivo de Lange en Ben Whitaker, de zoon van de in 2011 overleden Robert Whitaker is er ook. Ben had als kind geen idee van de carrière van zijn vader.


Ivo de Lange is er klaar voor:  "Ik ben er wel klaar mee, heb het werk vaak gezien en nu zijn weer andere dingen waar je je centen voor kunt gebruiken" En, als ik naar de waarde vraag zegt hij: "het gaat altijd weer over geld verdienen! Ik ben trots op de collectie, ... jullie vragen altijd weer naar geld, geld, geld. Het gaat om kunst!" En als ik vraag of hij niet ook een beetje verdrietig is dat hij waarschijnlijk afscheid gaat nemen van het werk zegt hij: " Wat moet ik dan, moet ik het weer opslaan? Weer verzekeren en wachten op iemand die het wil exposeren?"

Het is tijd om los te laten. En nu hopen dat hij de juiste koper vind. Die alles ineens wil overnemen.

Inga Tjapkes

Je ziet de collectie van Whitaker zondag in OverUIT de Kunst op TV Oost om 11.35, 12.35, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Cultuur OverUIT de Kunst Weblogs
Deel dit artikel: