Thales redt levens en helpt misdaden oplossen met kunstmatige intelligentie

Thales Hengelo heeft een software ontwikkeld waarmee levens gered kunnen worden en misdaden opgelost. Kunstmatige intelligentie bundelt datastromen en kan zelf een vluchtroute voorspellen.

De software van het Hengelose elektronicabedrijf combineert en analyseert informatie uit openbare en niet-openbare bronnen zoals bewakingscamera's, verkeerslussen in de weg en sociale mediaberichten en kan snel worden ingezet. Onder normale omstandigheden gelden wettelijke beperkingen voor het delen van verschillende soorten informatie, maar in noodgevallen (terrorisme, levensbedreigende situaties) is het toegestaan verschillende informatie- en databronnen te combineren. Volgens Thales "kunnen zo levens worden gered, misdaden opgelost en grote schade worden voorkomen".

Verkeerslussen

Wat veel mensen niet weten is dat een verkeerslus meer is dan enkel een kabel in het wegdek die registreert dat er een voertuig voor het stoplicht staat. Verkeerslussen kunnen ook het unieke elektrische signaal van voertuigen signaleren. Elk passerende auto, vrachtwagen of motor laat zo een 'vingerafdruk' achter. De informatie kan gebruikt worden om een mogelijke (vlucht)route te achterhalen of zelfs te voorspellen.

Aziatische metropool

De software is getest in Den Haag en Delft wordt later op grote schaal voor het eerst toegepast in een Aziatische metropool. Nederlandse veiligheidsinstellingen volgen maar directeur New Business Mike Balm van Thales wil nog geen namen noemen. Donderdag worden de resultaten van het onderzoek in de vestiging Huizen gepresenteerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: