Theoloog Jan de Jongh maakt zijn geloofsbalans op in De weg van de stilte

De Hengelose theoloog Jan de Jongh maakt in zijn boek De weg van de stilte de balans op van zijn geloofsleven. Het is een terugblik van zijn levenslange zoektocht naar stilte, die nooit zal eindigen. Thematisch verbeeldt hij zijn verlangen naar de veelal verloren Stilte, die kan uitkomen bij de levensbron van de mystieke ervaring.

Gaandeweg kwam hij op het spoor van de spoor van de liturgie - om de dogma's heen. Liturgie is voor hem een manier om het verlangen naar God tegenwoordig te verwoorden. 

Mystieke ervaringen

Want, zo is zijn ervaring: anders dan het Sociaal Cultureel Planbureau ons wil doen geloven, hebben veel mensen, ook jongeren en zelfs atheïsten, ervaring met het mystieke. "Ze hebben niets met het instituut kerk maar het zijn wel godszoekers", zegt hij. De vraag of God bestaat is daarom volgens hem absoluut niet relevant, het is een onzinvraag. "God is geen macht die leidt. Het omringt ons met liefde, je bent niet alleen", aldus De Jongh.

Weinig empathie voor de lijdende Jezus in de kerk

De Jongh wordt geraakt door het kruiswoord van Jezus: "Mijn God, waarom hebt gij mij verlaten?" Deze woorden zijn door theologen volgens De Jongh veel te zakelijk benaderd. "ik weet niet hoe het in de katholieke kerk is", zegt hij, maar de protestantse kerk heeft veel te weinig empathie met de lijdende Christus". Het lijdensverhaal is volgens hem een bloederig verzoeningsverhaal geworden, waarin de empathie voor alle kruisdragers van alle tijden in ontbreekt.

De weg van de Stilte is een uitgave van Narratio.

Zondag 27 januari in Hoogtij

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: