Rima uit Armenië vol hoop na doorbraak rond het kinderpardon

De Armeense Rima Matevosyan is heel erg blij en opgelucht dat er eindelijk een akkoord is rond het kinderpardon. Het betekent voor haar en haar familie dat ze na 8,5 jaar onzekerheid waarschijnlijk in Nederland mogen blijven.

Met haar ouders, een broer van 26, een zusje van 14 en haar oma van 88 woont Rima in Borne. Ze heeft een afgeronde kappersopleiding. 

Het gezin heeft de ontwikkelingen rond het kinderpardon op de voet gevolgd. "We hebben vannacht niet geslapen", zegt ze. "We waren zo opgewonden. Vooral voor mijn oma vind ik dit heel goed nieuws."

Rima vertelt dat het gezin nog steeds in shock is. "Onze hoop was klein." Eigenlijk kan ze het nog niet bevatten. Voorzichtig durft ze naar de toekomst te kijken: "Ik wil een eigen kapperszaak beginnen". Ze is blij met alle reacties die heeft gekregen. "Heel veel mensen bellen ons."

Druk op het CDA

Ook Henk Meulink, ondernemer in Hardenberg en Overijssels Statenlid voor het CDA, is blij met het akkoord dat is bereikt. Meulink heeft zich vorig jaar kwaad gemaakt over de starre houding van het CDA in de kwestie rond het kinderpardon.

Om een signaal af te geven richting zijn partij bezocht hij de marathonkerkdienst in Den Haag. Deze werd gehouden om te voorkomen dat het Armeense gezin Tamrazyan zou worden uitgezet. "Het CDA had in het kabinet een sleutelpositie als het gaat om het kinderpardon. De druk van binnenuit op onze partij was dus niet voor niets."

Over de nieuwe regeling is hij voorzichtig positief: "De procedures moeten sneller en dat de discretionaire bevoegdheid bij de staatssecretaris wordt weggehaald, is goed. In Duitsland is dat bij een commissie neergelegd, dan leg je het niet bij een persoon."

Zuster Josephine: "Het is niet voor niets geweest"

Zuster Josephine van de Stichting Noodopvang Dakloze Asielzoekers voor Borne/Hertme is opgelucht voor het gezin Matevosyan, dat ze goed kent. De stichting heeft zich jarenlang ingezet om gezinnen met kinderen die buiten de boot vielen, op allerlei fronten te helpen. "Het is niet voor niets geweest", zegt ze.

Donderdag 31 januari Overijssel Vandaag

Zondag 3 februari in Hoogtij

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: