Verbouwing Grote Kerk Zwolle op stoom: sloop onthult archeologische schatten

De serene rust die er normaal heerst is tijdelijk verdwenen. In de Grote Kerk in Zwolle is het op dit moment verre van stil: harde geluiden van boorhamers, drilboren en grote stofzuiginstallaties. De binnenkant van de kerk wordt volledig gemoderniseerd om hem gereed te maken voor de toekomst. De Sint-Michaëlskerk, oftewel Grote Kerk van Zwolle, moet over een half jaar hét culturele centrum in de binnenstad van Zwolle zijn.

De Stichting Grote Kerk Zwolle heeft via subsidies van de gemeente Zwolle, de provincie Overijssel en giften van particulieren en ondernemers ruim 1,3 miljoen euro bijeen gebracht voor de grote renovatie.

Toekomst bestendig

Om het onderhoud en de exploitatie van de kerk toekomstbestendig te maken moet het stichtingsbestuur op zoek naar nieuwe inkomsten.

"Naast de functie van stadskerk, die los van een kerkelijke gemeente straks diensten geeft voor alle Zwollenaren, wordt de Sint-Michaëlskerk vooral een belangrijk cultureel centrum waar grote groepen mensen evenementen, voorstellingen en concerten kunnen bezoeken", zegt voorzitter Janco Cnossen van de  Stichting Grote Kerk Zwolle. "Dat kan nu ook al, maar we willen daarin vooral in omvang aanzienlijk groeien."

Jaarlijks komen er nu al zo'n 140.000 bezoekers in de kerk, door de nieuwe plannen zal dat aantal flink stijgen. En dus moet het comfort verbeterd worden. Tijdens de verbouwing wordt de oude houten vloer vervangen door een stevige nieuwe vloer, worden de verlichting en geluidsinstallaties gemoderniseerd, komt er een compleet nieuwe toiletgroep in de kelder en zal een groot deel van de oude oncomfortabele houten kerkbanken verdwijnen om ruimte te creëren voor grote evenementen.

Archeologische geheimen onthuld

De verbouwing van de kerk is een omvangrijke operatie die als interessante bijkomstigheid ook veel geheimen van de kerk onthult. De stadsarcheoloog van Zwolle, Michaël Klomp is op dit moment met een grote groep vrijwilligers druk bezig om de geheimen onder de oorspronkelijke oude houten kerkvloer te onderzoeken en in kaart te brengen.

De belangrijkste archeologische ontdekking zijn de honderden oude graven, die onder de oude houten vloer gevonden zijn. De grote stenen grafzerken die deels kapot en deels intact zijn onthullen veel over de geschiedenis van de Zwollenaren die in vroegere tijden in de Grote Kerk begraven zijn.

De Stadsarcheoloog Michaël Klomp is er blij mee, voor zover bekend staan er in de registers ruim 750 graven in de Grote Kerk vermeld. Sommige daarvan worden tijdens deze verbouwing voor het eerst in de geschiedenis weer bloot gelegd.

Academiehuis 

In mei moet de verbouwing van de kerk helemaal afgerond zijn. In samenwerking met andere cultuurinstellingen, zoals museum de Fundatie, het Historisch Centrum Overijssel en diverse onderwijsinstellingen zullen er vervolgens onder de noemer Academiehuis van Zwolle tal van grote en kleine culturele evenementen georganiseerd worden.

Toch is voorzitter Janco Cnossen voorzichtig met die toezegging; "De verbouwing kan natuurlijk wat langer duren. Het is een oud gebouw, en je weet nooit wat je allemaal tegenkomt als je ruim 600 jaar geschiedenis gedeeltelijk overhoop haalt", aldus Cnossen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.