Taxateurs ontkennen elke vorm van fraude rondom verkoop Enschedese Go Planet

Een Twentse taxateur ontkent elke vorm van taxatiefraude rondom de verkoop van uitgaansgelegenheid Go Planet in Enschede. Dat bleek vandaag tijdens de tweede zittingsdag van het vastgoedproces voor de rechtbank in Amsterdam. De man uit Rossum stond samen met een collega-taxateur voor de rechter.

In totaal staan er vijf verdachten voor de rechter, die verdacht worden van fraude. Hoofdverdachte is de Amsterdamse vastgoedbaron Klaas Hummel. Naast de taxateurs en Hummel stonden het vastgoedbedrijf DTZ Zadelhoff en de ex-vrouw van Hummel voor de rechter.

Taxatiefraude

De taxateur uit Rossum zou in 2007 uitgaansboulevard Go Planet opzettelijk te laag hebben getaxeerd, zodat zijn opdrachtgever miljoenen verdiende ten koste van de mede-eigenaar en de belastingdienst. In 2007 taxeerde de man, werkzaam voor het toenmalige DTZ Zadelhoff in Enschede, het pand op 2,5 miljoen euro.

Het complex wordt in augustus 2007 verkocht door eigenaar 'MuseumVastgoedGroep' voor 2,5 miljoen euro aan een Zwitsers bedrijf dat op naam stond van de ex-vrouw van Hummel. Een half jaar later, in maart 2008, kocht een groepje Twentse ondernemers Go Planet voor 8 miljoen euro. Justitie vermoedde taxatiefraude.

Tijdens de zitting verklaarde Hummel dat hij verrast was door de Twentse ondernemers. "Ik had niet verwacht dat die Twentse luchtfietsers echt acht miljoen zouden betalen. Ik dacht echt dat die mensen gek waren geworden. Dat waren Twentenaren die de finish niet zouden halen." 

Briefje

Volgens de taxateurs hebben ze zich gehouden aan de beroepseer van hun vak. Justitie heeft een briefje gevonden waarin de taxateurs worden opgedragen om zo laag mogelijk te taxeren, om te splitsen tussen Hummel en de erven van Endstra. 

Ook liet het Openbaar Ministerie berichten zien waarin de taxateurs elkaar berichten stuurden met teksten als: 'ben je al opgepakt?' en 'zit de FIOD al achter je aan?' De taxateurs omschrijven dat als kantoorhumor. 

Morgen gaat het proces verder met het verhoor van Hummel en de ex-vrouw van de in 2004 vermoorde Willem Endstra. Volgende week donderdag wordt de strafeis bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: