Expeditie Oost: de wereldkampioenschappen telefoonboekbiljarten

Biljartclub HZW uit Genemuiden mag dit weekend een heus wereldkampioenschap organiseren: het WK telefoonboekbiljarten. Maarliefst 120 kandidaten hebben zich ingeschreven en de deelname is daadwerkelijk internationaal. Belgen, Duitsers en zelfs een Zuid-Afrikaan dingen mee om de prestigieuze mondiale titel.

Simpel

“Ik ken dit spelletje al 40 jaar”, zegt voorzitter Klaas van de Berg van HWZ. “Het is eigenlijk heel simpel: in het midden van het biljart liggen twee dikke telefoonboeken en je moet met de witte bal de rode raken”. Toch blijkt het in de praktijk nog lastiger dan gedacht. Spelers proberen niet alleen punten te maken maar de ballen ook zo moeilijk mogelijk weg te leggen voor hun tegenstanders.

Heksenketel
“Het wordt hier zaterdag een heksenketel”, zegt biljarter Wim Rietman. "Met alle spelers en het publiek erbij ontstaat er een geweldige sfeer." Alle revenuen gaan naar de ALS-stichting. “Om deze vreselijke ziekte een halt toe te roepen is er veel geld nodig voor onderzoek. We proberen ons steentje bij te dragen”.


En de winnaar? Die krijgt geen exorbitant geldbedrag en ook geen regenboogtrui maar wel de eeuwige roem: je mag je een jaar lang wereldkampioen telefoonboekbiljarten noemen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Expeditie Oost
Deel dit artikel:

Reageren