RTV Oost-analist Jan van Staa over jarige Van Hanegem: 'Een fenomeen, als voetballer én als mens'

Hij had de eer om twee jaar met hem samen te mogen voetballen. RTV Oost-analist Jan van Staa was een talentvolle linkerspits bij FC Utrecht toen Willem van Hanegem daar als vedette binnenkwam. Op dat moment een wereldster. "Willem was een absoluut fenomeen: niet alleen als voetballer, maar ook als mens." Het voetbalicoon Van Hanegem viert vandaag zijn 75ste verjaardag.

Van Hanegem kwam destijds bepaald niet onopgemerkt binnen bij FC Utrecht. "Pas later realiseer je je dat, maar er gingen ineens zóveel deuren voor ons open, op allerlei gebieden", aldus Jan van Staa. "Dat begon al op de training. Daar werd het ineens een stuk drukker. En oefenduels werden ineens niet door 500, maar door 5000 mensen bezocht. Je hebt goede voetballers en de absolute wereldtop. Daar hoort Willem bij."

Een wereldvoetballer met een klein hartje
RTV Oost-analist Jan van Staa

'Willem was magneet'

En ook op zakelijk gebied kreeg FC Utrecht een boost: "Er kwamen bijvoorbeeld ineens hele andere sponsoren kijken. Willem werkte echt als een magneet."

Sportief gezien tilde Van Hanegem het hele team naar een ander niveau: "Een van de kenmerken van Willem is dat hij altijd wilde winnen. Ten koste van alles. Dat hield ook voor jezelf als voetballer in dat je nooit mocht verslappen. Spelen met Willem vergde opperste concentratie. Je moest voortdurend tot het gaatje gaan. Of het nu ging om tafeltennissen, biljarten of voetballen. Willem wilde altijd de beste zijn."

Twee zetten vooruit denken
Het sterkste punt van Van Hanegem? "Hij was enorm goed in het bedenken van oplossingen. Hij dacht altijd twee zetten vooruit. En als speler móest je dan wel met hem mee. Willem vroeg het uiterste van zichzelf, maar ook van een ander."

Van wereldklasse
Van Hanegem maakte deel uit van het legendarische Oranje dat in 1974 gold als uitvinders van het wereldberoemde totaalvoetbal. De grootste na Cruijff in de historie van Oranje? "Je kunt ze eigenlijk niet met elkaar vergelijken, maar Willem was toch wel de nummer twee. Cruijff en Willem waren van wereldklasse: voetballers met uitzonderlijke kwaliteiten."

Een absoluut fenomeen, noemt Van Staa de immer ongrijpbare Van Hanegem: "Als voetballer, maar ook als mens. Willem had een klein hartje. Zo regelde hij bepaalde sponsorcontracten voor mij. Hij was echt een man van het volk, zo herinner ik mij hem ook. Ik bewaar alleen maar goede herinneringen aan hem. Een fantastisch mens."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
hengelo Nieuws
Deel dit artikel: