Lisa uit Almelo vraagt met betoog bij Tweede Kamer aandacht voor lyme

Er komt een onderzoek naar de ziekte van Lyme, maar dat is volgens de actiegroep 'Lyme, dat blijft plakken' niet voldoende. De initiatiefnemers van de groep komen uit Almelo en trokken vandaag naar de Tweede Kamer om erkenning voor de ziekte te krijgen. "De beweging die in gang is gezet naar erkenning, moet door", vertelt Lisa de Vries. 

Bij de opsporing van de ziekte, die door teken wordt verspreid, is in Nederland een bloedtest leidend. Maar dat is volgens actievoerder Lisa niet zoals het zou moeten. "We moeten kijken naar het klinische beeld, niet alleen naar de bloedtest. We hebben geen waterdichte testen in Nederland."

Volgens Lisa, die zelf ook lyme heeft, zou Nederland betreft het opsporen van de ziekte meer naar Duitsland moeten kijken. "Daar kijken ze bij onderzoeken anders naar afvalstoffen en dergelijken. In Nederland moeten we kijken hoe er een goede test kan komen en moet er zorg op maat komen voor patiënten."

Lisa de Vries vanuit Den Haag waar ze met lotgenoten aandacht voor Lyme vraagt

Reacties Den Haag

De actievoerders hebben vandaag hun betoog kunnen doen in de Hofstad. Dat werd naar eigen zeggen positief ontvangen, maar toch is Lisa niet helemaal tevreden. "Het onderzoek dat komt gaat nog jaren duren. Op korte termijn gaat er dus niets veranderen. Het is belangrijk om dat duidelijke te maken."

2500 mensen houden klachten

Ieder jaar worden ongeveer een miljoen mensen door een teek gebeten. Van hen krijgt 2 tot 3 procent krijgt ook de ziekte van Lyme. 1000 tot 2500 mensen houden langdurig klachten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
lyme actie Den Haag Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel: