Meer woningbouw op erf biedt boeren in Deventer kans om asbest sneller op te ruimen

Boeren die stoppen in het buitengebied van Deventer krijgen meer mogelijkheden om woningen op hun erf te bouwen. De gemeente Deventer hoopt dat ze met de opbrengst van de huizenverkoop sneller tot asbestsanering overgaan.

Vanaf 2025 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Het verwijderen van de daken is voor veel boeren een grote kostenpost. "Met de nieuwe mogelijkheden bieden gemeente en provincie ons een grote kans om de asbestdaken op de oude varkensschuren op te ruimen", zegt boer Groot Lipman in de buurtschap Averlo.

Erfstructuur

De woningen waarvoor op de boerenerven ruimte komt, mogen niet lukraak en zonder overleg gebouwd worden. De gemeente en provincie zien er onder meer op toe dat de traditionele erfstructuur bewaard blijft of juist terugkeert. "We denken dat dit landschappelijk verantwoord in te passen is", zegt gedeputeerde Monique van Haaf van de provincie Overijssel daarover.

Voor de boeren betekent het dat er nieuw volk op hun erf komt, de mensen die de woningen op het boerenerf gaan kopen en bewonen. "Dat zal wel wennen zijn, je krijgt een ander soort geluid op je erf", zegt Groot Lipman. "Maar ik weet zeker dat het goed komt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: