Predikant uit Staphorst kandidaat voor Drents Overijsselse Delta

Jan Gerrit Zomer is predikant van de hervormde gemeente De Rank in Rouveen. Het kan zo maar zijn dat hij na 20 maart ook een plek krijgt in het algemeen bestuur van waterschap Drents Overijsselse Delta.

Want hoewel Zomer als nummer 11 staat op de kandidatenlijst van Water Natuurlijk, houdt hij er stilletjes toch rekening mee, dat hij wordt verkozen met voorkeursstemmen. "Veel mensen kennen me natuurlijk." 

Zorg voor de schepping

Zorg voor de schepping is de motivatie van Zomer om zich kandidaat te stellen. "Water is daarbij essentieel", meent de predikant, die de laatste hand legt aan zijn preek voor biddag voor gewas en arbeid. Ook in die preek vraagt hij aandacht voor zorg voor de natuur. 

Kruisraketten

Zomer deinsde er niet voor terug om in de stromende regen te flyeren voor zijn partij. "Ook bij de klimaatmars in Amsterdam regende het, en ja, daar was ik ook bij." Zo was hij ook aanwezig bij demonstraties tegen kruisraketten in de jaren tachtig. "Want als christen moet je maatschappelijk betrokken zijn."

Een rol in de plaatselijke of provinciale politiek ziet hij voor zichzelf niet weggelegd. "Ik ben niet zo van de partijpolitiek, en bovendien moet iedereen, ongeacht zijn of haar politieke voorkeur, zijn verhaal bij mij kwijt kunnen", meent de predikant.

Waterproblematiek

Zomer heeft zich het laatste jaar intensief ingelezen in de waterproblematiek. Verdroging, vervuiling met medicijnen, de strijd tussen landbouw en natuur - het boeit hem mateloos. "Het is een heel andere wereld dan die van de kerk. Dar zijn we vaak toch erg met onszelf bezig."

zondag 17 maart in Hoogtij

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.