Tweede poging slaagt: 'taaie' Thorbecke van stationsplein Zwolle gehaald

Het was even spannend vanochtend op het stationsplein in Zwolle. Een eerdere poging om het standbeeld van Thorbecke te verplaatsen, mislukte. Lukt het nu dan toch om het standbeeld van Thorbecke te verplaatsen?

"Het is wel een taaie hoor, dit standbeeld", meent Roger Birtwhistle. Hij is onderhoudstechnicus bij Binder Art Service, een bedrijf uit Haarlem dat kunstwerken onderhoudt.

Lastige fundering

Drie weken geleden zou het standbeeld vanwege onderhoud eigenlijk al verplaatst moeten worden, maar al gauw bleek dat het niet zou lukken. Er traden complicaties op in de fundering van het standbeeld. Iets wat het onderhoudsbedrijf bij dergelijke projecten niet vaak ziet.

Poging twee is geslaagd: standbeeld Thorbecke over tien dagen compleet op Lübeckplein (Foto: RTV Oost)
Poging twee is geslaagd: standbeeld Thorbecke over tien dagen compleet op Lübeckplein (Foto: RTV Oost)

"Je gaat er eigenlijk van uit dat een beeld een normale fundering heeft en dat je het standbeeld in het geheel gewoon kunt hijsen. Maar in dit geval bleken er nog heipalen in de grond te zitten. Dat hadden we niet verwacht", vertelt Birtwhistle.

Retourtje Haarlem

Vanochtend begon het team om negen uur met de demontage en aan het einde van de ochtend zat het grootste werk erop. De sokkel en het daadwerkelijke beeld zijn van elkaar gehaald en de tweede poging is dus geslaagd.

De sokkel wordt alvast naar het Lübeckplein gebracht. Het beeld van Thorbecke zelf gaat eerst mee naar Haarlem voor onderhoud. Over tien dagen zal het standbeeld weer in zijn volledigheid te zien zijn op het Lübeckplein.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: