Informateur Jansen ziet 'rol voor alle winnaars': "Ik ga met iedereen in gesprek"

Iedere partij krijgt een uitnodiging om te praten en alle winnaars krijgen een rol in het informatie-proces. Heel logisch, zegt Geert Jansen, de oud-Commissaris van de Koningin die het informatieproces in Overijssel gaat leiden.

“Mijn ervaring is dat dit altijd lastig is", vertelt informateur Jansen, die op zoek gaat naar de mogelijkheden voor een nieuw bestuur van de provincie.

Goede gesprekken
"Je krijgt een opdracht van Provinciale Staten en aan de hand daarvan ga je je werkwijze bepalen. De lastigheid zit hem er vooral in of je partijen op de kernpunten van komende jaren bij elkaar kunt brengen. Maar het is ook belangrijk dat je stabiliteit kunt vinden in een nieuw college. Daar kijk je heel expliciet naar. En dat doe je vooral door goede gesprekken te hebben met iedereen. Want ik wil proeven hoe het draagvlak is. Dat kost tijd, je moet er even induiken.”

Jansens eerste taak is de programma’s van alle partijen bekijken. Op basis daarvan probeert hij de belangrijkste punten eruit te lichten. “Dat heb ik nodig om het gesprek te kunnen voeren met alle partijen. Zij moeten vervolgens zeggen wat voor hén in de komende periode de belangrijkste punten zijn.”

Forum voor Democratie
Jansen is benieuwd wat Forum voor Democratie in Overijssel wil bereiken. “Ik nodig ze graag uit. En als er nog niets op schrift staat, dan krijgen ze de gelegenheid mondeling uit te leggen wat ze in de komende periode willen bereiken.”

Dat de partij nog geen ervaring in de provincie heeft is volgens Jansen geen probleem. “Je hebt altijd nieuwe mensen. Maar iedereen die nieuw is, is democratisch gekozen en heeft dus ook het recht om mee te doen. Die ruimte zal ik aan iedereen geven. Dan moet ik uiteindelijk kijken of ze op grond van inhoudelijke programma’s bij elkaar kunnen komen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: