Malik Azmani: Het is vijf voor twaalf in Europa

Tweede Kamerlid Malik Azmani verruilt Den Haag voor Brussel om de eenheid en de economische positie van Europa te behouden. "Wat niet moet gebeuren is dat Europa verder uiteen valt, want dan is Poetin de lachende derde. Het is vijf voor twaalf", zegt Azmani.

Azmani lichtte in het programma Groot Onderhoud zijn kandidatuur voor de Europese verkiezingen toe. Hij is namens de VVD lijsttrekker bij de Europese verkiezingen op 23 mei. In Brussel denkt hij meer te kunnen bereiken op belangrijke dossiers als veiligheid en immigratie dan in Den Haag. "Er moeten daar zaken worden opgeschud."

Wegkijken 

Zijn overstap komt op het moment dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt en nationalistische bewegingen in verschillende landen aan populariteit winnen. Het zorgt ervoor dat de Europese eenheid onder druk staat.

"Ik voel mij verantwoordelijk", zegt Azmani. "Ik ben realistisch en weet dat ik slechts één van de 751 Europese parlementariërs ben, maar als ik wegkijk gebeurt er niets."

Azmani is bang voor toenemende Russische en Chinese invloeden. "We kunnen onze positie als economische grootmacht verspelen. China investeert nu al in onze havens. Dat doen ze niet om handel te drijven maar ze willen ons afhankelijk maken, en het is geen democratisch land."

Onvoldoende verbinding

De inwoner van Dalfsen blikte ook terug op de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. De winst van Forum voor Democratie leert hem dat de gevestigde partijen onvoldoende in verbinding staan met de inwoners en oog hebben voor hun zorgen. "We moeten meer middenin de samenleving staan."

Azmani is van plan om de spreekuren die hij samen met CDA-Kamerlid Maurits von Martels in Vilsteren houdt, voort te zetten. "Het wordt wat drukker maar ik ben toch zeven dagen per week bezig met politiek. Het is mijn 'way of life'." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Vechtdal Tweede Kamer Europees Parlement Nieuws
Deel dit artikel: