'Rapport Rekenkamer Haaksbergen is niet integer'

Een aantal raadsleden is bang dat personen beschadigd raken door het rapport van de Rekenkamer van Haaksbergen. Dat bleek gisteravond tijdens de commissievergadering in het gemeentehuis.

Volgens een aantal raadsleden is het rapport 'onder de maat' en 'niet integer'. Dat zeggen onder meer Gea Costeris van De Actieve Partij en Annette Nijhuis van Haaksbergen Centraal.

 

'Gat in de Markt'

Gisteravond werden de uitkomsten besproken van het rapport dat de rekenkamer maakte over 'het Gat in de Markt'. Een braakliggend perceel in de winkelstraat van Haaksbergen is al 30 jaar een struikelpunt voor de lokale politiek. Het Rekenkamerrapport wijdt dat aan zwalkend beleid, politieke intriges en machtsspelletjes. 

 

In het rapport wordt een aantal betrokkenen bij naam genoemd en anderen zijn juist anoniem gebleven. Volgens raadsleden lijkt het er op dat sommige geïnterviewden in het rapport alles hebben kunnen zeggen waar anderen helemaal niet zijn gevraagd. Raadslid Gea Costeris van De Actieve Partij Haaksbergen vindt het rapport "ver onder de maat".

 

Hoor en wederhoor

"De rekenkamer heeft geen hoor en wederhoor toegepast in het onderzoek", zegt Annette Nijhuis van Haaksbergen Centraal. Nijhuis heeft haar eigen naam acht keer aangetroffen in het rapport maar zelf is ze niet geïnterviewd. Daar is ze verbolgen over. "En ik zal er ook moeite mee blijven houden omdat ik vind dat je dat altijd moet doen. Hoor en wederhoor."

'Lekken naar de pers'

De gemeenteraad heeft de Rekenkamercommissie opnieuw aan het werk gestuurd. Op een aantal punten moet verder onderzoek worden gedaan. Dat is onder meer over het vermeende lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers. Daar wordt in het rapport over gesproken maar er wordt verder niet onderzocht of dat ook gebeurd is.

 

Meerdere raadsleden vinden dat de rekenkamer hoor en wederhoor had moeten plegen, dat het rapport aantoont dat dat niet is gebeurd. De Rekenkamercommissie legt die kritiek naast zich neer en blijft achter het rapport staan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: