Fruittelers wapenen zich tegen nachtvorst: "Anders lopen we drie ton mis"

De komende nachten gaat het mogelijk weer vriezen en dat is slecht nieuws voor de fruittelers. Want de fruitbomen staan weer volop in bloei, ook op de gaard in Rossum. Teler Jos Schilderink houdt zijn hart vast en probeert zich te wapenen tegen de nachtvorst. "Als alles kapot vriest, lopen we een jaaromzet van drie ton mis", vertelt hij.

Schilderink verbouwt op een land ter grootte van vijfenhalf voetbalveld appels, peren, pruimen en kersen. "Om de kersenteelt te beschermen, pakken we de bomen in met plasticfolie. Zo houden we de warme lucht bij de bomen", legt hij uit.

Het is hard werken voor de fruittelers. "We zijn drie dagen bezig om alles in te pakken. De appels besproeien we, zodat er een laagje ijs op komt. Zo zal de temperatuur van de appel niet onder het vriespunt komen."

'Vorst op meethoogte'

Al die voorzorgsmaatregelen zijn nodig, stelt weerman Martin Bosch. "Vooral de nacht na donderdag en de nacht na zaterdag zal het gaan vriezen. Op meethoogte (anderhalf meter hoogte, red.) zal het dan één graad vriezen."

Het is nog een paar dagen doorbijten voor de fruitteler, maar hij houdt zich vast aan één gedacht. "Als straks de kersen aan de bomen hangen, weten we waar we het allemaal voor hebben gedaan", besluit Schilderink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.