Praat mee: Oorlogsvliegtuigen moeten koste wat kost worden opgegraven

Oorlogsvliegtuigen met mogelijk stoffelijke resten moeten koste wat kost worden opgegraven

Kan je niet stemmen? Klik dan hier. En wil je jouw reactie op de radio horen? Spreek je boodschap in en verstuur hem via WhatsApp naar 06 570 33 333.

Een vliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog neerstortte in Dalfsen, wordt opgegraven. Waarschijnlijk gebeurt dat volgend jaar en worden daarbij stoffelijke resten van de piloot aangetroffen. De gemeente Raalte gaat er alles aan doen om een oorlogswrak in Mariënheem op te graven.

In de Tweede Wereldoorlog gingen ruim 5.500 vliegtuigen in Nederland verloren. Van een groot deel hiervan liggen nog restanten in de Nederlandse bodem. In ongeveer 400 vliegtuigwrakken zijn waarschijnlijk nog stoffelijke resten van bemanningsleden aanwezig.

Het opgraven van dergelijke vliegtuigwrakken kost gemiddeld 500.000 euro per wrak. Het is geld dat gemeenten terug kunnen krijgen bij de landelijke overheid. In totaal wil het ministerie van Defensie de komende jaren 30 tot 50 van deze wrakken opgraven.

Wat vind jij? Hebben nabestaanden er recht op dat hun familielid mogelijk gevonden wordt? Of is het een te duur project? Stem, en reageer in de reacties.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel:

Reageren