PVV wil landelijk vervoersverbod na 'boa-mepper' Borne

De PVV pleit voor een landelijk vervoersverbod voor zwartrijders, nadat afgelopen maandag een boa is mishandeld door een asielzoeker in Borne. "Laat als provincie Overijssel maar zien dat wij geweld tegen ons treinpersoneel niet tolereren. Dit tuig wil de PVV niet meer in onze treinen zien", zegt Statenlid Joeri Pool.

Momenteel krijgt iemand die, bij bijvoorbeeld Keolis in de trein, een boa mishandelt óf vijf maal zwart rijdt een vervoersverbod voor een bepaald traject. Pool wil nu dat een overtreder niet alleen voor dat traject, maar voor heel Nederland een vervoersverbod krijgt.

"Stel, je mishandelt een boa en je wordt opgepakt door de politie. Dan sta je na twee uur alweer buiten in afwachting van je proces dat wel maanden kan duren. Zo kan het voorkomen dat de desbetreffende boa je alweer voorbij ziet rijden in een andere bus, een paar uur na de mishandeling. Dat moet niet kunnen."

Den Haag

Pool vindt dat de Provincie Overijssel haar verantwoordelijkheid moet nemen. De gedeputeerde moet volgende week in Den Haag aandringen bij de staatssecretaris. Hij wil dat de secretaris een motie indient voor een landelijk vervoersverbod. "Volgende week staat het onderwerp openbaar vervoer op de agenda, een mooi moment dus." 

Toch zijn niet alle partijen het volgens Pool eens met een landelijk vervoersverbod. "Ze hebben twee tegenargumenten. Ten eerste vinden ze dat ieder mens het recht heeft om vervoer te hebben, maar ik vind dat je dat recht verliest als je een boa in elkaar slaat."

Pool vervolgt: "Als tweede punt vinden ze dat mensen naar hun werk moeten kunnen. Maar het zijn voornamelijk asielzoekers die zwartrijden en agressief zijn, en die hoeven niet naar werk."

Handhaving

Een landelijk vervoersverbod, is dat wel te handhaven? "Het is gemakkelijk te handhaven. Je instrueert politie en boa's middels fotoherkenning en pikt de reizigers met een vervoersverbod er dan zo tussenuit. Vervolgens zet je ze uit de bus of trein. Als ze niet willen meewerken bel je de politie, die vervolgens weer een proces-verbaal kan uitschrijven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
vervoersverbod geweld boa Nieuws
Deel dit artikel: