Filmtheater MIMIK in Deventer kan afgebouwd worden

Deze avond is de gemeenteraad van Deventer akkoord gegaan met een extra investering van vier miljoen euro om filmtheater MIMIK (beter bekend onder de werktitel 'De Viking') af te bouwen.

Met 23 stemmen voor en 11 tegen werd het voorstel van het college aangenomen.

Hoofdpijndossier
De bouw van MIMIK, dat tot vorige maand nog De Viking heette, is al jarenlang een hoofdpijndossier. Oorspronkelijk waren de bouwkosten beraamd op tien miljoen euro, maar dat bleek niet voldoende. In de afgelopen vier maanden was er een bouwstop, omdat bouwbedrijf Hegeman en de gemeente Deventer het niet eens werden over de extra kosten van vier miljoen euro.

Eigenlijk stond de raad met de rug tegen de muur. Niet afbouwen van De Viking zou betekenen dat vijf miljoen euro aan subsidie terugbetaald moet worden aan de provincie Overijssel. De oorspronkelijke bouwkosten van tien miljoen euro zijn nu inmiddels opgelopen tot twintig miljoen euro.

VVD zegt stoppen

Wethouder Frits Rorink is opgelucht. "Het was merkbaar dat er veel chagrijn was, en het college heeft dezelfde gevoelens. Maar we moeten naar de toekomst kijken en ik er vertrouwen in dat in de toekomst De Viking afgebouwd gaat worden", zegt Rorink.

Reactie wethouder Rorink:

De VVD was niet blij met het besluit. Zij willen stoppen met de bouw. "Omdat we niet weten waar het eindigt, dat blijkt steeds maar weer. Stoppen is wat ons betreft de beste optie", zegt Bas Donkers namens de VVD.

Reactie VVD

Moeilijke inschatting

Coalitiepartij Gemeentebelang stemde wisselend. Vier fractieleden stemden voor en drie tegen. Volgens Peter Onvlee van de partij is dat geen probleem. "We hebben begrip voor elkaars mening en visie op dit dossier. Het is een moeilijke inschatting die je moet maken. Stoppen of doorgaan, we weten niet zeker hoe het uitpakt", zegt Onvlee.

Reactie Gemeentebelang:

Bouw van De Viking gaat door

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Viking MIMIK gemeenteraad Deventer Nieuws
Deel dit artikel: