Burgemeester Enschede: "Meer mensen bij Belastingdienst nodig voor aanpak criminaliteit"

De burgemeester van Enschede, Onno van Veldhuizen, vindt dat de Belastingdienst meer mensen moet krijgen die de criminaliteit gaan bestrijden. Deze oproep doet hij samen met zes andere burgemeesters in het NRC Handelsblad.

Als het aan de burgemeesters ligt, moeten er landelijk zo'n honderd mensen extra in dienst bij de Belastingdienst. Ze zouden regionale teams moeten vormen, die de aanpak van criminaliteit gaat verbeteren.

Bij de bestrijding van criminaliteit werken de gemeenten, politie en andere veiligheidsinstanties samen met de Belastingdienst. Die hebben een belangrijke rol, schrijven de burgemeesters in een open brief. "Het doel van criminaliteit is immers toch vooral om snel geld te verdienen, en het helpt de aanpak zeer als dat geld snel weer afgepakt kan worden."

Bezuinigingen
Van Veldhuizen schreef deze brief samen met zijn collega's uit Helmond, Tilburg, Leeuwarden, Valkenswaard, Haarlem en Delft. Ze zien de slagkracht van de Belastingdienst afnemen. "De Belastingdienst staat de afgelopen jaren door de stevige bezuinigingen sterk onder druk. Er dreigt daardoor een terugval van het aantal mensen dat kan worden ingezet. Logischerwijs komt de capaciteit die nodig is voor fiscale handhaving daardoor sterk onder druk te staan. De Belastingdienst boet daardoor zichtbaar aan kracht in als partner bij de ondermijning van criminaliteit."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: