Klokkenluider: 'Er is druk uitgeoefend om geen nieuw onderzoek naar vuurwerkramp te doen'

Er is druk uitgeoefend om geen nieuw onderzoek naar de Enschedese vuurwerkramp in 2000 te doen. Dat vanwege de extreme gevoeligheid van het onderwerp, stelt klokkenluider Paul van Buitenen. Daarom wil hij het boek absoluut nog niet sluiten.

Een meerderheid van de Tweede Kamer drong aan op nieuw onderzoek. Dat moest zich toespitsen op het rapport van Van Buitenen, die daarin een aantal keiharde conclusies trok. Zo zouden instanties bewust fouten hebben gemaakt tijdens onderzoeken. Maar de Onderzoeksraad voor Veiligheid legde het verzoek naast zich neer. Reden: de ramp is te lang geleden om nog gedegen onderzoek naar te kunnen doen.

De eerste vlam

De onderzoeksrapporten over het eerste vlammetje dat de ramp veroorzaakte, zijn geen zuivere koffie. Dat is voor de klokkenluider zo klaar als een klontje. "Er is zelfs druk uitgeoefend om niet een nieuw onderzoek te starten. Wie die druk heeft uitgeoefend? Dat laat ik nog even in het midden."

Beet

"Ik heb van een Tweede Kamerlid begrepen dat ik beet heb met mijn rapport", vertelt Van Buitenen. "Ze hadden bij de onderzoeksraad écht geen zin in een vervolgonderzoek."

Van Buitenen wil hoe dan ook de onderste steen boven krijgen. Nieuwe plannen om dat voor elkaar te krijgen, heeft hij al. "Ik ben een stuk aan het schrijven dat binnenkort uitkomt. Er komt de komende tijd genoeg nieuws", besluit de klokkenluider.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: