Knaken voor Kruudmoes afl. 2: op zoek naar Europees geld in Overijssel

Over twee dagen is het zover: de verkiezingen voor het Europees Parlement. En nee, dat is geen ver-van-mijn-bedshow. Europa heeft wel degelijk invloed in onze provincie, alleen dat is niet altijd zichtbaar. Veel projecten, gemeenten en gebieden in Overijssel zijn afhankelijk van wet- en regelgeving of geld uit Europa. In Knaken voor Kruudmoes onderzoekt verslaggever Anne Slegten waar dat EU-geld terecht komt.

De tweede aflevering gaat over Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit park is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Het gebied is een kerngebied voor veel unieke diersoorten. Denk bijvoorbeeld aan de vuurvlinder. Een vlindersoort die nergens anders in de wereld voorkomt, behalve in de Kop van Overijssel. 

Subsidie 

Het park krijgt LIFE-gelden vanuit Europa om het natuur- en herstelbeheer uit te voeren. Want de reguliere subsidies vanuit de provincie zijn niet genoeg om de bijzondere soorten dieren en planten te beschermen. Denk dan aan die vuurvlinder, maar ook aan de 52 verschillende libellen die in het park voorkomen. Die soorten moet je koesteren met goed beheer en dat kost miljoenen euro's. Het park kan dus zeker niet zonder steun vanuit Europa.

Anne gaat op onderzoek uit en spreekt met boswachter Egbert Beens die haar graag in zijn bootje het laagveen laat zien. Ook komt ze nog wat vrouwen uit Friesland tegen (die gevaarlijke planten vasthouden). 

Bekijk hieronder de tweede aflevering van Knaken voor Kruudmoes. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: