Europese prijs voor technologiebedrijf BTG uit Enschede voor project met duurzame olie

Het Enschedese technologiebedrijf BTG heeft vandaag een Europese prijs gewonnen. Op 's werelds grootste biomassacongres in Lissabon kreeg het de zogeheten EUBIA Award uitgereikt voor een succesvol project met duurzame olie.

Het gaat om de pyrolysetechniek, waarmee duurzame olie wordt gewonnen uit biomassa. Onlangs sleepte BTG-BTL, een dochteronderneming van BTG, samen met TechnipFMC een order van 25 miljoen euro in de wacht. In Finland wordt een fabriek neergezet waar dankzij deze technologie olie kan worden gewonnen uit onder andere houtafval.

In eerste instantie gaat het om één fabriek. De klant heeft volgens BTG al aangegeven nog drie fabrieken te willen, waarmee de totale order op 100 miljoen euro uitkomt. De bouw van één fabriek gaat zeker honderd fulltime banen in Nederland opleveren.

Waardering voor hele 'oeuvre'

Directeur René Venendaal is natuurlijk erg blij met de prijs. "Dit is een heel duidelijke waardering voor ons werk en eigenlijk een prijs voor ons hele 'oeuvre'. Daarnaast beschouw ik het als een aanmoediging om onze innovatieve technologieën verder te ontwikkelen en uit te rollen zodat we toewerken naar een duurzame economie."

Venendaal geeft wel aan met beide benen op de grond te blijven staan. "We zijn erg blij met deze internationale erkenning en het is een mooie boost voor onze werknemers. Maar we blijven wel nuchter hierin. Het gaat niet altijd goed met bedrijven die te veel prijzen pakken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: