Handgeschreven schrift bijgeschreven als Immaterieel Erfgoed

Al drie jaar lang zet Aartje Schoemaker uit Nieuwleusen zich in voor het Handschrift. Inderdaad met een hoofdletter H, want het platform Handschriftontwikkeling vindt dat schrijven met een pen (of potlood) ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen en de identiteit van de 'schrijver'. En met succes, want het handgeschreven schrift staat voortaan op de UNESCO lijst Immaterieel Erfgoed.

Op de lijst van immaterieel erfgoed staan verschillende zaken, maar een ding hebben ze gemeen: het zijn cultuuruitingen die een gevoel van identiteit en continuïteit geven.

Het Handschrift is volgens het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed ontstaan uit de behoefte om informatie te delen en heeft een lange geschiedenis. Door het organiseren van de Dag en Week van het Handschrift door het platform Handschriftontwikkeling wordt bijgedragen aan het doorgeven van het handschrift en wordt stilgestaan bij het belang van zelf schrijven.

Schrijven zeldzaam
In deze digitale tijd schrijven kinderen vaak alleen nog op school met een pen. Thuis is het vaker de computer of telefoon waarmee ze mailen of berichten sturen. Aartje Schoemaker is blij met de erkenning door UNESCO. "Zelf schrijven is zo belangrijk voor de ontwikkeling van je hersenen. Iedereen heeft zijn persoonlijke schrift en daarmee uit je jezelf."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Vechtdal handschrift erfgoed UNESCO Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: