LTO Noord adviseert boeren schade door militaire oefeningen te melden

LTO Noord roept boeren in Oost-Nederland op schade te melden die wordt veroorzaakt door vliegoefeningen, zoals de komende dagen in de omgeving van Twente Airport. Boven een deel van Overijssel startte vandaag een grote defensieoefening. De oefening 'Orange Bull' staat in het teken van het transportvliegtuig C-130 Hercules. 

Eind vorig jaar hield Defensie een soortgelijke oefening. Toen kwamen bij LTO Noord reacties binnen van boeren die meldden dat hun vee op hol was geslagen door laagvliegende helikopters.

Schade vastleggen

LTO Noord benadrukt dat het belangrijk is dat boeren zelf hun schade melden via een klachtenformulier van Defensie. Daarnaast adviseert de boerenorganisatie dat het van belang is om schade zo goed mogelijk vast te leggen. Dat kan door foto's te maken en dierenartsverklaringen op te nemen.

Kijk terugLanding en vertrek van vliegtuig C-130 Hercules op Airport Twente 

Vorig jaar heeft LTO Noord overleg gehad met Defensie. Daarin zijn heldere afspraken gemaakt over de communicatie. 

Vijandig gebied

Airport Twente is een van de zeven oefenlocaties in het land. In Enschede zijn er zogenaamde 'Tactical Air Land Operations'. Dat wil zeggen dat er geoefend wordt met het landen op vijandig gebied. Hierbij staat het verrassingseffect voorop.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: