Weg met de stinkende dieselaggregaten: Zwolse kermis draait op duurzame stroom

Lampjes, attracties, kramen en muziek: een kermis is een energieslurpend evenement. Vaak wordt de stroom opgewekt met ronkende en stinkende dieselaggregaten. Maar die zijn slecht voor het milieu, dus wil de gemeente Zwolle daar vanaf.

"Het is de eerste keer dat we dit doen op de kermis", legt projectleider Jeanette Santing uit. "We gebruikten ze ook op het bevrijdingsfestival en daar werkten de accu's goed."

De accu's, die lijken op zeecontainers, slaan stroom op en verspreiden dat over het kermisterrein. Daarmee wordt niet alleen stroom bespaard, maar geven de oude dieselaggregaten ook geen overlast meer. 

Stinkende dampen

"We kregen daar wel eens klachten over van bewoners", vertelt Santing. "Dat als de kermis 's avonds stil werd gelegd, de aggregaten door ronkten. Bovendien kwamen er stinkende dampen vanaf. Deze accu's zijn helemaal stil."

Energieneutraal

Het past in de ambitie van de gemeente om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Al kost het ze wel een boel geld.

"De extra kosten nemen wij voor onze rekening. Exploitanten merken daar niks van. Maar onze winst is met name de vermindering van de CO2-uitstoot. Daar doen we het voor."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Cultuur kermis Zwolle Groen Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: