Transportbedrijf uit Fleringen eist kwijtschelding boete bij Raad van State

Een transportbedrijf uit Fleringen wil dat een boete van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wordt kwijtgescholden. Daarom stonden het bedrijf en de inspectie vandaag tegenover elkaar bij de Raad van State. Transportbedrijf Gebroeders Oude Lenferink kreeg van de inspectie een boete van 41.000 euro voor administratieve overtredingen. Volgens de inspectie waren de ritgegevens van de chauffeurs niet digitaal beschikbaar.

"Alle administratie van ritgegevens was wel voorhanden", zegt de advocaat van het transportbedrijf, "maar niet alles digitaal". Daarom vindt de advocaat dat de boete moet worden kwijtgescholden.

Maar de ILT bleef bij haar standpunt dat de boete geldig is. De digitale administratie van het bedrijf was onvolledig, oordeelde de inspectie. Een woordvoerster van de ILT stelt dat alle administratie van ritgegevens digitaal beschikbaar moet zijn. "Dat zijn nu eenmaal de regels."

Mazzel
De maximale boete zou voor het transportbedrijf 88.000 euro kunnen zijn. Maar het transportbedrijf heeft volgens de ILT mazzel, omdat nieuw beleid voorschrijft dat de boete van 41.000 euro hoog genoeg is.

Bovendien bleek dat het transportbedrijf de ritgegevens had gemanipuleerd. "Chauffeurs hadden gereden met de bestuurderskaart van een ander", aldus de woordvoerster van de inspectie.

Controle

Het transportbedrijf viel door de mand bij een grootschalige controle van de ILT op de Nederlandse snelwegen. Daarbij werd gekeken naar de rij- en rusttijden van de chauffeurs. Deze controle gaf weer aanleiding voor een onderzoek bij het kantoor van het transportbedrijf in Fleringen. 

Een van de bedrijfsdirecteuren klaagde bij de Raad van State over onmogelijke regels voor rij- en rusttijden van de chauffeurs. De rijtijden worden volgens hem snel overtreden als de vrachtwagens in de file staan en niet op tijd een rustplaats kunnen bereiken. Maar volgens de ILT is de boete niet daarvoor opgelegd, maar voor de onvolledige administratie.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Noordoost-Twente Fleringen Raad van State Nieuws
Deel dit artikel: