Wat vind jij: Politici die de rechtsstaat, wetenschap en pers ondermijnen, bedreigen onze samenleving

PvdA-politicus Dick Buursink ziet een zorgwekkende ontwikkeling: "Steeds vaker zijn er volksvertegenwoordigers die niet inhoudelijk een debat willen voeren, maar alleen onzekerheid willen organiseren." En dat staat voor Buursink gelijk aan verraad aan de democratie.

De voorbeelden zijn legio, vervolgt Buursink: "Keiharde cijfers die niet zouden kloppen, rekenkundige modellen die blijkbaar niet werken. Wetenschappers, kranten en rechters die partijdig zouden zijn."

Dick Buursink was 1978 tot 2001 raadslid en wethouder namens de PvdA in Enschede. Daarna was hij vanaf 2007 actief als gedeputeerde en vanaf 2011 als Statenlid. 

Dit 'ongefundeerde zagen' aan wat Buursink de basis van onze democratische rechtsstaat noemt is gevaarlijk, aldus het oud-Statenlid: "Blijf het vooral hardnekkig herhalen tot je er zelf in gelooft. Zo wordt de basis van onze democratische rechtsstaat kapot gemaakt."

Dat gebeurt sluipend en is er louter op gericht macht te krijgen of te behouden, besluit Buursink. En het maakt je per definitie ongeschikt als volksvertegenwoordiger: "Onafhankelijke rechters, wetenschappers en journalisten en óók kritische volksvertegenwoordigers wegzetten als vijand van het volk is verraad aan de democratie."

Wat vind jij? Is dit een gevaarlijke tendens of gezond wantrouwen?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
wat vind jij Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren