Lokale en regionale politiek wil gesprek over acute hulp na sluiting spoedpost Oldenzaal

Twintig lokale en regionale politieke partijen willen in gesprek met de Stichting Huisartsenpost Twente, om te bepalen wat er moet gebeuren nu de spoedpost in Oldenzaal gaat sluiten. Dat schrijven ze in een brief aan de directie en huisartsen van de spoedpost. Vorige week werd bekend dat de spoedpost op 1 januari dicht gaat, tegen de wens van inwoners van de regio en de politiek.

De sluiting hing al langer in de lucht vanwege een tekort aan huisartsen en triagisten. Verschillende provinciale en gemeentelijke politieke partijen spraken zich uit tegen het sluiten van de post. Oldenzaler Wim Gaalman haalde 16.000 handtekeningen op van bezorgde inwoners van de regio. Een oproep door de politieke partijen om de stemming over sluiting op te schorten en politiek en burgers bij het besluit te betrekken, werd door de SHT naast zich neergelegd.

Helpende hand

De politieke partijen vinden de informatie voor patiënten, die zich in de toekomst bij spoedposten in Hengelo en Enschede moeten melden, zeer beperkt en niet geruststellend. "U heeft gezocht naar alternatieve oplossingen, waarvoor onze waardering", is te lezen. "Wel willen wij u nogmaals onder de aandacht brengen dat wij graag betrokken willen worden bij het vinden van alternatieve oplossingen. U staat er niet alleen voor, wij bieden u de helpende hand aan!"

Het voorstel is zo snel mogelijk een gesprek tussen de directie van SHT, een afvaardiging van huisartsen in Noord-Oost Twente en betrokken politici te regelen. Daarin kan dan gesproken worden over onder meer een praktische verdeling om acute zorg goed en dichtbij te waarborgen. Ook over grensoverschrijdende samenwerking en de problematiek van het tekort aan triagisten en het dreigende tekort aan huisartsen moet worden gepraat. 

De brief is ondertekend door CDA Oldenzaal, VVD Oldenzaal, CDA Dinkelland, PvdA Dinkelland, PvdA Overijssel, Burgerforum Losser, Lokaal Dinkelland, VVD Losser, VVD Dinkelland, D66 Losser, WG Oldenzaal, PvdA Losser, CDA Losser, VVD Overijssel, Burgerbelangen Dinkelland, Forum voor Democratie, 50Plus Overijssel, SP Overijssel, GroenLinks Dinkelland en CDA Overijssel. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Oldenzaal Noordoost-Twente spoedpost Nieuws
Deel dit artikel: