Waterschap Vechtstromen wil korte metten maken met de Grote Waternavel

Waterschap Vechtstromen is vandaag begonnen met het verwijderen van de waterplant de Grote Waternavel uit de Vecht bij Hardenberg. 

Het waterschap gaat serieus werk maken van de aanpak van de waterplant, want er komt een kraan met een grijper aan te pas om het exotische groen uit de rivier te trekken. 

Als gevolg van de warme zomer is de Grote Waternavel in het Vechtpark aan de benedenstroomse kant van stuw Hardenberg flink aan het woekeren geslagen. De waterplant, die niet in het Nederlandse water thuishoort, kan de doorstroming van de Vecht gaat belemmeren.

De Grote Waternavel wordt verkocht als vijverplant aan particulieren en komt in beken en rivieren terecht omdat mensen hem weggooien als blijkt dat hij te snel groeit. Vooral bij hogere temperaturen vermenigvuldigt de Grote Waternavel zich zeer snel en kan daardoor een probleem vormen voor de waterafvoer. Vandaar dat het waterschap de exoot zo grondig mogelijk wil verwijderen uit de natuur.

Naast de Grote Waternavel kunnen ook vijverplanten als het Parelvederkruid en de Waterteunisbloem een probleem worden voor sloten, beken en rivieren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: