Almelose gemeenteraad na lange vergadering akkoord met begroting 2020

In een lange begrotingsvergadering ging de gemeenteraad van Almelo donderdagavond akkoord met de begroting voor 2020. Het college van burgemeester en wethouders legde de gemeenteraad een sluitende programmabegroting 2020 voor. De gemeenteraad kon de begroting in zijn algemeenheid wel waarderen. Met wat kritische kanttekeningen stemden 27 raadsleden voor en zeven tegen.

Er komt meer geld (150.000 euro) voor initiatieven uit de wijken. Dat geld loopt op tot drie ton in 2023. Daarnaast wil het college meer Almeloërs vanuit de bijstand aan werk helpen en via preventieve maatregelen de zorgkosten voor ouderen en jeugd verminderen. Het college wil verder meer inwoners vanuit de bijstand aan werk helpen. 

Financieel herstel
Het college houdt vast aan de voorwaarden van het financieel herstelplan. Daarbij geldt dat er nog steeds veel te doen is op zowel sociaal als fysiek terrein. Het college maakt een bewuste keuze om het financieel herstel met een jaar te verlengen. 

Geen extra ozb-verhoging
Almelo kent met deze begroting geen extra ozb-verhoging. Voor een gemiddeld gezin met een eigen woning stijgen de woonlasten in 2020 met 28 euro (3,5%). Voor huurders nemen de woonlasten toe met 15 euro (3,7%). Het verschil zit er in dat huurders geen ozb en rioolheffing-eigenarendeel betalen. In 2020 heft de gemeente geen hondenbelasting meer, zoals de raad in 2017 besloot.

Geboortebos en prullenbakken

De gemeenteraad stemde voor een motie om in Almelo een geboortebos aan te planten. Een voorstel voor lagere ozb voor verenigingen haalde het niet, evenmin als een motie over vuurwerkvrije zones. Verder moet het college onder meer aan de slag met een motie over het behoud van de gevel van Ten Cate om het textielverleden zichtbaar te houden. Het is echter geen monument. Een motie om de slachtoffers van de aardbeving op de Molukken te steunen werd na een schorsing niet in stemming gebracht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Almelo gemeenteraad begroting Nieuws
Deel dit artikel: