Sint is in het land, maar was eerst in Deventer...

Sint Nicolaas is kort na het middaguur in gezelschap van niet-zwarte pieten in het land aangekomen. De eerste officiële verwelkoming was in Apeldoorn, maar daarvoor was de Sint al in Deventer. Hij stapte daar in het geheim op een pakjestrein met stoomlocomotief die de goedheiligman over het spoor verder naar Apeldoorn vervoerde.

De landelijke intocht was omgeven door veiligheidsmaatregelen. Zo zorgde de politie ervoor dat de stoomtrein ongestoord over het spoor kon rijden. Daarvoor was onder meer een politiehelikopter ingezet, die de situatie vanuit de lucht bewaakte.

De verwachte demonstranten, die protesteren tegen de afschaffing van Zwarte Piet, hielden zich niet in Deventer of onderweg op, maar in Apeldoorn. Daar werden onder meer voetbalfans van Go Ahead Eagles tegengehouden die wilden demonstreren. Zij werden door de politie naar een speciaal daarvoor bestemd vak in het centrum van Apeldoorn verwezen.

Leden van de nationalistische burgerbeweging Pegida waren zelf als Zwarte Piet naar Apeldoorn gekomen. Maar ook zij werden tegengehouden. De politie verrichte enkele aanhoudingen, toen demonstranten zich niet wilden houden aan politie-aanwijzingen.

Burgemeester Van Wingerden van Apeldoorn ontving de Sint op een overvol Raadhuisplein. Daarna maakte hij een rondrit door de stad in een koets. 

Boven Apeldoorn cirkelde tijdens de intocht een reclamevliegtuigje met een spandoek met daarop ‘ Wij houden van Zwarte Piet.‘

Sinterklaas vervolgde zijn intocht later in de middag met bezoeken aan onder meer Oldenzaal, Vroomshoop, Hasselt, Genemuiden, Almelo, Zwolle, Hengelo, Steenwijk, Rijssen, Wierden, Nijverdal, Hardenberg en Dalfsen. 's Morgens was hij al in Enschede geweest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
stoomtrein Sinterklaas Deventer Nieuws
Deel dit artikel: