Thomas Krol wint eerste wereldbeker op 1000 meter in baanrecord, Ter Mors naast podium 1500

Schaatser Thomas Krol uit Deventer heeft vanmiddag verrassend de 1000 meter op zijn naam geschreven tijdens het eerste wereldbekerweekend in Minsk. Hij reed met 1.09,00 een nieuw baanrecord.

Ook de tweede plaats was een verrassing. De Chinees Zhongyan Ning pakte het zilver in 1.09,22. Olympisch kampioen Kjeld Nuis moest met 1.09,27 genoegen nemen met de derde plek. Ook de nummers vier en vijf komen uit Nederland. Hein Otterspeer werd vierde en Kai Verbij vijfde.

Van iedereen winnen

"Sinds vorig seizoen weet ik dat ik van iedereen kan winnen als ik alles goed doe. Dat lukt echter nog niet altijd. Ik win naar mijn zin nog steeds te weinig, maar de eerste zege van het seizoen is in elk geval binnen", sprak hij voldaan bij de NOS.

Verrassing

Krol, wereldkampioen op de 1500 meter, bekende dat zijn triomf op de kilometer voor hem als een verrassing kwam. "We hebben in onze ploeg allemaal buikklachten, om het zomaar uit te drukken, en daardoor voelde ik me af en toe flink beroerd. Maar het ging supergoed, vooral op de eerste 600 meter. Kjeld en ik halen het beste bij elkaar naar boven. We houden elkaar scherp, maar hebben ook veel lol met elkaar. Van onderlinge vijandigheid is geen sprake. We gaan echt top met elkaar om."

Ter Mors buiten podium

Jorien ter Mors uit Enschede wist zich niet op het podium te rijden op de 1500 meter. Ze zette al vroeg een sterkte tijd neer van 1.57,34, maar die werd door vier rijdsters verbeterd. Ter Mors eindigde dus als vijfde. De winst ging naar landgenote Ireen Wüst in 1.56,47. Yekaterina Shikova en Brittany Bowe werden respectievelijk tweede en derde.

Overige Overijsselaars

Carlijn Achtereekte uit Lettele werd gisteren al tweede op de 3000 meter en Ronald Mulder uit Zwolle won de teamsprint. Morgen komen Mulder (500 meter), Ter Mors (1000 meter) en Krol (1500 meter) opnieuw in actie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Thomas Krol Deventer Sport Overige Sporten
Deel dit artikel: