Almelo bereid proefprocessen te voeren in de strijd tegen zorgcowboys

De gemeente Almelo gaat volgend jaar een nieuwe fase in in de strijd tegen malafide zorgondernemers. Wethouder Eugène van Mierlo gaat eisen stellen aan zorgbureaus die werken via de zogenoemde persoonsgebonden budgetten (PGB). Almelo loopt daarmee vooruit op wetgeving en heeft zodoende een landelijke primeur. "Desnoods voeren we hier proefprocessen over."

De gemeente in Twente kampt met problemen rond de zogenoemde zorgcowboys: zorgondernemers die er vooral op uit zijn winsten te boeken, wat vaak ten koste gaat van zorg voor de patiënten.

Achterdeur

Nu Almelo de bestrijding van deze zorgfraude al behoorlijk heeft opgeschroefd, gebruiken zorgaanbieders die niet in aanmerking komen voor een contract een andere methode om via de achterdeur toch weer zorggelden in de wacht te slepen. 

Gemeente buitenspel gezet

De zorgaanbieders doen dit door patiënten te ronselen die een PGB ontvangen. Met deze constructie wordt de gemeente buitenspel gezet. Deze groep patiënten mag namelijk zelf bepalen met welke zorgorganisatie ze in zee gaat. Een gemeente is vervolgens wettelijk verplicht de PGB-gelden uit te betalen. Ook wanneer ze sterke twijfels heeft over een zorgaanbieder of zelfs weet dat bepaalde zaken niet deugen.

Kwaliteitseisen

De gemeente Almelo gaat hier vanaf volgend jaar op anticiperen. De kwaliteits- en integriteitseisen die gelden voor overige zorgaanbieders gelden voortaan ook voor zorgorganisaties, die PGB-cliënten hebben. Almelo wil met dit aangescherpte beleid meer vat krijgen op PGB-leveranciers.

Landelijke primeur

Almelo heeft daarmee naar verluidt een primeur voor ons land. Cruciale vraag is overigens wel wat er gaat gebeuren als PGB-zorgaanbieders de nieuwe verordening aanvechten bij de rechter. 

Wethouder Eugène van Mierlo zegt echter liever voorzichtig te zijn met uitgaven, dan dat hij rechtszaken moet aanspannen om reeds uitbetaald zorggeld terug te kunnen vorderen op zorgbureaus: "Desnoods voeren we daar proefprocessen over."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
almelo zorgonderzoek Nieuws
Deel dit artikel: