Almelose fabrikant gebruikt financiering voor bouw eerste elektrische tractor

De Almelose machinefabrikant Boessenkool gebruikt een financiering van OostNL voor het bouwen van de eerste elektrische tractor. Het model moet dit jaar op de markt komen. Ook investeert de fabrikant in een enorme drone die mensen kan tillen.

Het bedrag, dat CEO Eelco Osse niet wil noemen, gaat in totaal naar vier 'duurzame innovatieprogramma's'. Hierdoor groeit het bedrijf de komende twee jaar met ruim veertig banen, zegt Osse. "Al denk ik dat het er meer worden."

Elektrische tractor

Eén van de vier projecten is de elektrische tractor, die een complete elektrische aandrijving heeft. Hierdoor kunnen boeren efficiënter en duurzamer werken, aldus Osse. "De tractor kan zelfstandig rijden dankzij intelligente sensoren en GPS. Daarnaast kijken we of de tractor deels kan rijden op biodiesel of waterstof."

Over Boessenkool
De fabriek begon in 1902 als garagebedrijf dat T-Ford automobielen verkoopt en is uitgegroeid tot een leverancier van machineonderdelen en complete machines. Ook werkt het bedrijf aan duurzame innovaties, die onder de vleugels van Boessenkool kunnen uitgroeien tot een zelfstandige onderneming.

Enorme drone

Ook het project 'Drone4' profiteert van de financiering. Deze enorme drone, die vijfhonderd kilo kan tillen, kan worden gebruikt om mensen uit noodsituaties te redden.

Wij mochten vorig jaar kijken naar de drone:

Meer investeringen

De Almelose machinefabrikant investeert verder nog in het project 'Kinext', een technologie waarmee bewegingsenergie wordt opgeslagen in een stalen vliegwiel. De uitvinding kan netbeheerders helpen met energieopslag.

Tot slot gaat er een bedrag naar DeSpray, een start-up die recyclingmachines maakt voor spuitbussen. "Onze machines kunnen de metalen en andere stoffen van bijvoorbeeld deodorantbussen honderd procent scheiden, zodat ze geschikt zijn voor hergebruik", legt Eelco Osse uit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Boessenkool Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel: