WOII in vijftig foto's: Op zoek naar voedsel in de Hongerwinter

Een groot deel van Nederland was nog bezet in de winter van 1944-1945. Dit was de strengste winter van de oorlog en het voedsel in het westen van het land raakte op. Veel westerlingen zochten hun heil in het oosten. Hoe moet dat geweest zijn? Om een goed beeld te krijgen van de oorlog in Overijssel werden de afgelopen maanden foto's uit de provincie verzameld. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende foto's uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's. 

Tijdens de Hongerwinter in 1944-1945 zijn tienduizenden mensen de IJsselbrug in Zwolle overgestoken om in noordoost Nederland eten te bemachtigen. Vooral vrouwen, kinderen en oudere mannen gingen op stap met handkarren, fietsen of bakfietsen. 

Op deze foto zie je kleine groepjes van vier of vijf personen. Bij beschietingen kon zo'n groepje mensen beschutting zoeken in zogenaamde mangaten die langs de weg waren gegraven.

IJssel-sperre

De hongersnood ontstond door problemen met de voedseldistributie, vervoersbeperkingen en winterse omstandigheden. Vanaf december 1944 kwamen westerlingen massaal naar Overijssel. Op 1 maart 1945 ging de zogenaamde IJssel-Sperre in. Het aantal mensen dat toen nog over de IJsselbrug mocht, was zeer beperkt. 

Op zoek naar voedsel in de Hongerwinter (Foto: Daan Querner / Bron: Historisch Dentrum Overijssel)
Op zoek naar voedsel in de Hongerwinter (Foto: Daan Querner / Bron: Historisch Dentrum Overijssel)

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 

Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 

Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Deel dit artikel: