Binnenstad Kampen ook komend jaar niet fysiek afgesloten

Het voetgangersgebied in het centrum van Kampen is ook het komend jaar niet fysiek afgesloten. Het college van de gemeente Kampen heeft dit besloten na onderzoek naar alternatieven voor de pollers, die sinds begin deze maand niet meer in gebruik zijn.

Deze beweegbare palen zijn technisch afgeschreven en hadden regelmatig last van storingen. Er is gekeken naar een nieuw pollersysteem, een systeem met camera’s, handmatig bedienbare klappalen en geen fysieke afsluiting. Het college heeft vervolgens gekozen voor de laatste optie. Na dit jaar wordt er geëvalueerd, waarbij de ervaringen uit de periode zonder fysieke afsluiting worden meegenomen.

'Onnodige investeringen voorkomen'

Sinds 2009 is het voetgangersgebied afgesloten met pollers. Het college kiest voor een periode zonder fysieke afsluiting. Dit voorkomt "onnodige investeringen", aldus het college. Ook is de bereikbaarheid voor hulpdiensten en leveranciers gegarandeerd. De ervaringen uit het komende jaar worden gebruikt bij de evaluatie. Op basis daarvan wordt bekeken hoe de definitieve oplossing eruit moet zien.

De venstertijden tussen zes en elf uur 's ochtends voor het bevoorraden van winkels en horeca blijven gelden. Binnen het gebied blijven dezelfde verkeersregels gelden. Dit betekent dat het gebied alleen toegankelijk is voor hulpdiensten en gebruikers met een ontheffing.

Extra controleren

Bij de ingangen van het voetgangersgebied staat met borden aangegeven dat het gebied niet vrij toegankelijk is. Automobilisten die het gebied zonder toestemming inrijden, riskeren een bekeuring van politie of handhaving. Wethouder Albert Holtland: "Vanuit handhaving is er extra aandacht voor overtredingen binnen het autovrije gebied. Aan de regels is niets veranderd en die staan duidelijk aangegeven. We zien dat de overlast tot nu toe erg meevalt, maar blijven dit natuurlijk in de gaten houden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
IJsseldelta Kampen poller Nieuws
Deel dit artikel: